Alla inlägg under mars 2012

Av Fia - 22 mars 2012 09:00

blev det igår för jag vaknade med huvudvärk. Tog en panodil vid lunch och det blev bättre men absolut inte bra. Sen växte det och blev värre och värre. När Erik lade sig i sängen vid halvsju lade jag mig också och när Ida och Linnéa lagt sig vid sju somnade jag också. Jag sov faktiskt ända till sex imorse bortsett från många uppvak för att Erik ville mysa, blev arg och kastade nappen, ville mysa igen när nappen hämtats. Ida kröp in under mitt täcke och ville värma sig. Linnéa kom också in och kröp ner mellan Ida och mig och sen låg vi och drog i täckena för det var kallt inne. Pelletspannan hade stannat men jag orkade inte gå upp och fylla på  Idag är jag mkt piggare, inget ont i huvudet mer än att jag är lite tjock och luddig i huvudet. Brukar bli det av tabletterna mot migrän, inget man ska köra på om man säger så    Igår var det inte migrän men heller inte vanlig skallebank så det var väl nåt skit...


Idag måste jag handla. Det var tomt redan i går i kyl/frys men jag orkade inte handla då. Middag fick bli sista mjölken, mjölet och äggen som rördes ihop(pannkaka) med mormors jordgubbssylt från frysen(tack och nu är den slut så finns det mer?).


Däremot passade vi på att njuta i solen igår efter jobbet/dagis/skola. Vi satt ute i trädgården en stund. Erik fick springa av sig lite, Ida likaså. Linnéa lekte med grannpojken och jag spelade wordfeud  Nu börjar det underbara vädret och nu blir det bara bättre och bättre. I år ska jag njuta ännu mer, samla ännu mer sol(och fräknar i brist på solbränna) för att ladda för nästan vårtermin igen. Min teori är att mer sommarsol- mindre sjuka. Jag blir gärna mindre sjuk nästa vårtermin! 


Jag fick ett sent sms också från Emmas tränare. Tydligen har inte medlemsavgiften betalats i höstas. Konstigt! Jag matade in den, det vet jag men jag hittar varken kvitto eller stoppad räkning så den måste ha gått upp i rök? Jag mailade dem idag och hoppas på snabbt svar om kontonummer så betalar vi ikväll. Det här innebär att Emma spelat oförsäkrad hela säsongen. För Emmas del är det inget problem för hon har egen försäkring men för klubben är det inte alls bra! Tur att inget hänt! Däremot ska Emma spela cup snart och tills dess måste hon ha betalat.

Av Fia - 21 mars 2012 13:44

Nu har tankarna från förra inlägget sjunkit in lite och nej, jag tänker inte inbilla mig att Erik är värre än nån annan. Mer aktiv ja men vad är värst; ett barn som slåss/sliter sönder/river hår/bits eller ett barn som är motoriskt aktiv och full fart. Inte fasen tycker då jag att Erik är värre än nån annan unge?! Hemma klarar han utan problem att koncentrera sig på leken. Han sitter gärna och läser en bok(även på dagis!), han leker gärna med bilar men han är kanske inte typen som gillar att måla. Måste man vara det för att passa in? Är inte förskolan för alla sorters individer? Små söta flickor som pysslar i all evighet(sorry könsnormen) och små vildbattingar som är fysiskt aktiva? Jag tror absolut att förskolan har en brist när det gäller mer aktiva barn. Tre av mina barn har varit vilda och förskolan har haft/har svårt med dem.


 Linnéa som däremot var lugn och pysslade fungerade klockrent. Då får personalen vidareutbilda sig, fundera igenom sin verksamhet, ändra schema, kräva personalökning osv för att kunna passa alla individer! Det finns massor att göra för att "ADHDanpassa" en förskola vilket gynnar ALLA barn- diagnos eller inte. Mkt görs redan som att planera dagen, använda bildschema, förbereda förändringar men de kanske behöver rucka lite på att alla ska göra samma sak hela tiden? Om Erik som är precis två år fyllda inte klarar av att sitta still på samlingen/temat/teatern kanske man kan ta en personal och gå ut med honom och några andra? De erkände att det fungerade klockrent ute och ute älskar han att vara. Kan man inte ha temat ute i skogen istället för vid bordet om det passar de motoriskt oroliga två-treåringarna bättre? Jag förstår dilemmat med personal, arbetstider. Jag har suttit i styrelsen på förskolan och jag är själv pedagog men jag vet också att man inte alltid kan göra som man alltid gjort heller utan att ibland är inte det bara en styrka utan en klar svaghet. På mitt jobb har vi också ett tydligt arbetssätt som fungerar. Det är grunden men vi måste anpassa oss och lektionerna efter våra elever för har vi inte eleverna med oss spelar det ingen roll hur fantastisk verksamheten är.


Jag har sagt det förr och jag kommer säga det igen men vår förskola är fantastisk på många sätt. Däremot är den inte perfekt. Det finns massor att göra för att förbättra den. Det jobbet är dock både svårt, tungrott och frustrerande. det jobbet åtar jag mig inte men jag kan kämpa för mina barn. Nu kommer jag att skriva under deras papper att jag läst men också tillägga att jag accepterar vad de ser på förskolan men att jag inte ser samma sak hemma. Deras åsikt måste jag respektera!

Av Fia - 20 mars 2012 13:51

och det blev inte riktigt som jag hade trott. För Idas del fungerar allting så himla bra just nu med tanke på hennes svårigheter. Hon får precis det hon behöver från resursen och lite till. Tjejen är sååå glad och nöjd, lär sig nya saker hela tiden. Hon når de mål vi satt upp förra gången som konflikthantering, klara av en lek fullt ut, klara av spel. Allt detta fungerar sååå himla bra. Det enda molnet på himlen där är väl som kontaktpersonen sade"Det talade ordets dyslexi" Ida förstår instruktioner och tal jättebra när hon får dessa 1 mot 1, när läraren kommer och visar och berättar bara för Ida. Då är det inga problem. Instruktioner i helgrupp fungerar inte alls. Ida behöver nån som tar henne, styr in blicken och fokus på uppgiften och visar vad hon ska göra och då gör hon det, med bravur! Om hon inte får extrainstruktionen fladdrar hon iväg, tycker att det är svårt/tråkigt eller tjurar och sätter sig på tvären. Hon KAN lika bra som alla andra och mer dessutom MEN hon kräver ett litet annorlunda arbetssätt. Målet till nästa gång är dels att kunna be om hjälpen hon behöver. "Kan du komma och visa mig vad jag ska göra?" istället för att säga "Jag förstår inte/Jag kan inte" Man behöver måla upp en bild i huvudet på henne på uppgiften och då går det bra.


Ett annat område och ett annat mål till nästa gång är att hon inte ska ta på sig skulden för allt. När hon hamnar i en konflikt tar hon på sig hela skulden istället för att berätta om vad som utlöste hennes reaktion. Det är inte lätt att göra men dagis tränar och tränar och tränar och om några kan så är det dem! Jag är verkligen lycklig som har barnen på ett så bra dagis.


Den delen av samtalet var verkligen inget problem. Skönt och väntat för Ida är återigen den där glada, sprudlande tjejen hon alltid varit. Skönt!


Den delen om  fungerade mindre bra var väl Erik... Jag har fått höra många smeknamn på honom idag. Furie, virvelvind, tornado, storm, kvicksilver... Dagis har sett sidor av honom som jag själv inte sett och måste försöka ta till mig. Erik är det full fart på. Det tänker jag inte argumentera mot. Han klättrar och far, är högt och lågt men han är trots allt lååååångt ifrån Ida i samma ålder. Däremot är han väldigt lik Emma i samma ålder som förskolan också hade vissa svårigheter med eftersom hon klarade av klätterställningar som bara var för de stora barnen tex och krävde en hel del passning. Erik är som hon. Intensiv till tusen, stark, smidig, energifylld. Emma satte vi i elitsatsning på gymnastik bara för att hon skulle få utlopp för all energi. Det fungerade finfint med 12timmars träning i veckan + fotboll  Hon är fortfarande aktiv men har lärt sig rikta den mot träningen och rasterna då hon också sportar. Som hon säger själv, hon behöver springa på rasten för att orka koncentrera sig på lektionen... På förskolan kan Erik på två minuter hinna välta alla 12 backar med leksaker, plocka av alla lock på varenda penna på hela förskolan OCH dessutom hinna tvätta hela badrummet. Jag förstår att han kräver passning! Däremot anser nog jag att det ska personalen se till att man tillgodoser? Som det är nu så är förmiddagen aktiv men under kontroll. Efter lunch sover han ett par timmar, äter mellanmål och SEN börjar problemen. Då är frågan om problemet uppstår för att just Erik är en vildbatting eller för att ALLA fyra småttingar går långa dagar och personalens antal minskar? De kanske måste ändra lite i sitt schema? Det kanske inte fungerar att man bara är 1 personal kvar efter 4 tex när alla fyra småttingar är kvar och en massa andra barn dessutom?

 Hanna, du som är insatt, borde inte såna lösningar finnas också? Kom med dina åsikter här! Du har ju träffat alla mina barn  Jag kanske bara är blind och ser Ida som måttstock för ett fladdrigt barn? Borde Emma också ha en diagnos(tror jag inte!)? Var går gränsen för när ett barn är individuellt och när det går över gränsen till ett problem? Hemma visar Erik absolut samma beteende men vi har inga problem att bryta det och leda in honom på annat. Dessutom ser jag inte alls samma koncentrationsbrister som förskolan hävdar att han har, annat än på tvn då   


Får fundera lite så kommer jag tillbaka men kommentera gärna!

  

Av Fia - 19 mars 2012 14:45

och jag trodde jag skulle få börja med att vabba. Erik har varit pigg i helgen men haft lite feber. Inte hög alls utan precis så där på gränsen mellan 37,5 upp till 38. Full fart bortsett från att gnälligheten ökade, sittandet i knät ökade och han åt ingenting då. Var nästan inställd på att få vara hemma imorse men när han väckte mig redan halv6 genom att örfila mig, dra av mig täcket och sen försöka bända upp mina ögonlock samtidigt som han pussar en och ropar "Mamma!" fick mig att inse att det nog inte var så farligt ändå  Åt gjorde han imorse också, två mackor, så jag gissar att vad det nu var som höjde tempen i helgen så var det borta igen. Dagis har inte ringt heller så det verkar som jag gjorde rätt beslut.


Nån däremot som är hemma idag är Emma. Hon har haft ont i huvudet i flera dagar och idag får hon vara hemma och vila för att se om det blir bättre. Hon får ofta skallebank, verkar vara den sorten. Jag tror att damen ifråga är rätt trött och slutkörd. Fyra träningar i veckan+ flöjt+ match+ lek med kompisar och dessutom skolarbete och tre läxor i veckan kan trötta ut de flesta. Nu när det lugnat ner sig kommer huvudet och det är rätt typiskt Emma.


Nåt som inte verkar lugna ner sig är vädret. Imorse öste snön ner och sen har det kommit snöfall under dagen. utanför fönstret är det alldeles vitt och det blåser så fönstren skallrar. Våren får gärna komma tillbaka igen!


Vädret i helgen var inte så mysigt heller så lite värme skulle inte sitta fel nu. Värme, solgass, kaffekopp i solen mot garageporten. Jag ber inte om mycket  Fast i helgen hade jag iaf inte tid att njuta av nåt väder. I lördags var vi uppe i ottan(bokstavligen!). Mårten för att börja elda i tunnan och jag bara för att jag inte kan ligga kvar i sängen  Vi började tokröja hemma och vid halv 10 hade vi hunnit med att storstäda badrummet, köket, toaletten nere inkl dusch, tvättstugan, sovrummet uppe och hallen var på god väg att se okej ut. Mårten hade också städat mellan ytterdörrarna. Det blev en produktiv dag för sen kl 14 hade LInnéa barnkalas för sina kompisar där de fkade, bytte till badkläder, skrek lite, badade tunna, skrek lite, badade lite, skrek lite  till för att sen avsluta med skrikkalas i falsett när lekstugan invaderades av en varulv och en häxa som visst gömde en skatt därinne  Det var nio rätt nöjda tjejer som lämnade huset två timmar senare, om än med blöta skor för fem meters marginal från tunnan räckte inte tydligen... 


Jag tror att lördagens intensiva röj körde slut på oss hemma för igår gjordes inte många knop. Emma hade träning, var ute och sprang lite dessutom för nöjes skull, Linnéa och jag köpte en present och skjutsade Linnéa till kalas och då passade Emma och jag på att kika in på Djurhobby.


Appropå djurhobby men vilken jäkla skitaffär!!! Som jag sade så åkte vi dit igår. Vi parkerade på parkeringen, lämnade Linnéa till Nickis på kalas innan vi gick till affären och strosade runt lite. Emma ville titta på kackerlackorna, jag tittade på alla fina majsormar och mjölksnokar som fanns där och förfasades över andra mindre fina djur. Vi kikade också in på smådjursavdelningen(kaniner, marsvin, råttor, gerbiler, hamstrar) och fågelrummet. Vilken stank det var där! Inte så trevligt alls 


När vi kikat klart på det och gått vidare på tilbehör till hund, katt, gerbil osv gick vi ut till bilen och där möttes vi av en lapp. Reklam tänkte jag först men jag hade fel. På lappen stod det att parkeringen var till för kunder till djurhobby/annan butik som ligger bredvid och att vår bil skulle rapporteras...


Jag blir såååååå jävla lack på såna här lappar! För det första, vad tror man att man uppnår med lapparna? Jag, som faktiskt var en kund, kommer ALDRIG komma tillbaka dit! På allvar, jag hatar den här typen av sk problematiklösning. OM det är vanligt med felparkering/låneparkering finns det bättre sätt att lösa det på. Inför betalparkering(som återfås i kassan), parkeringstillstånd(hämtas i kassan) eller en miljard andra sätt men börja aldrig trakassera kunder och andra. Resultatet blir som i det här fallet en kund mindre, en kund som dessutom kommer snacka så mkt skit om stället och därför kommer butiken tappa fler kunder. Det finns ett klokt talessätt som kan vara klokt att ta åt sig. Man lockar fler flugor med honung än med ättika...


Jag var såååå nära att gå tillbaka in i butiken och ifrågasätta. Emma ville inte det dock! Istället ställer jag fyra frågor här som jag gärna skulle vilja ha ett svar på.

  1. Vad vill man ha ut av lapparna?
  2. Vad tror ni man får för resultat av lapparna?
  3. Borde inte butikens personal ägna sig mer åt besökarna än jaga felparkerare( och kunder) ute på parkeringen? Den enda jag såg i butiken satt i kassan och såg uttråkad ut...
  4. Den här rapporteringen, hur går den till? Vem rapporterar de till? Jag antar att de har tillstånd att samla in information enligt PUL då också eftersom det nog krävs då det inkränker på ens integritet? Eller kommer man med ett tomt hot???? Det är kanske inte heller så himla smart...

Om nån läser som känner nån på djurhobby så säg till dem för jag ser gärna ett svar... Själv är jag precis lika förbannad som jag var igår. Tacka vet jag Fäboden, där har djuren det mkt bättre och personalen är intresserad av sitt yrke!

Av Fia - 16 mars 2012 09:51

mina fredagselever tänker svika mig idag och vad ska man då göra? Jag har rättat allting redan eftersom förra veckan var samtalsvecka och jag hann komma ikapp. Lektionerna är redan planerade så långt det går för det är ingen idé att kopiera innan det behövs. Lektionerna förändras från en dag till en annan eftersom elevernas form/ork/mående är minst sagt varierat. Får blogga lite istället 


Ikväll känns det som att det blir lite fullt upp. Vi måste åka och köpa godispåsar till Linnéas kalas imorgon. 10stycken verkar det som att det blir som kommer och ska bada i vår tunna. Kan bli roligt! Jag måste försöka hinna baka lite också. Linnéa önskar sig mumsmums men jag tror vi förvandlar dessa till kärleksmums istället. Inte samma sak men lika gott hoppas vi. Chokladbollar lär vi göra också precis som en tårta. Damen ifråga önskar sig en chokladtårta och jag tror vi gör en snabbvariant av en rulltårtebottenx2 som delas i två delar var, marsankräm mellan första lagret samt cremefraishe och hallon som nästa lager. Chokladganache som grädde eftersom damen ifråga inte gillar grädde. Brukar bli gott och inte så himla sött heller. Frågan är vad vi ska garnera med??? Jag har slut på allt sånt jag köpte. Får åka iväg och kika lite vad som finns   På söndag är det dags för kalas igen men på Nickis. Det är Linnéa som är bjuden till en klasskompis.


Linnéa är egentligen bjuden på två kalas på söndag. Först det hon ska på och sen en annan från gamla klassen. Där var hon först inte bjuden utan vi hörde talas om det på omvägar från kompisar. Linnéa var lite ledsen över det eftersom det var en av hennes bästa vänner i skolan innan hon slutade. Jag trodde det kalaset var förra helgen. Igår fick vi mail ifrån familjen ifråga som fått kalasinbjudan från oss att Linnéa var välkommen till kompisens kalas på söndag. Törs jag gissa att kovändningen berodde på vår kalasinbjudan  


Appropå kalas så har jag sakta börjat inse att Ida snart fyller år. Nåja, juni då men det är snart  Hon fyller sex år!!! Min lilla skrutt som knappt klarar av komma ihåg att hon ska hämta strumporna. Hur i hela friden ska det gå med hennes närminne i skolan??? Jag hoppas verkligen att hon får en resurs från start för annars kommer hon irra runt, störa och förstöra lektioner för den stackars läraren. Nu har vi kommit så långt att Ida är nöjd och glad igen utan deppighet och ledsenhet. Det krävs rätt mkt jobb av resurserna som finns när och stöttar hela tiden. Kommer hom få det i skolan? Nu är det resurs varje dag mellan 9:30-16:30 och det behövs för nu är hon som alla andra barn. Hennes svårigheter märks inte. Det är ju så en resurs ska fungera. Liten oro här alltså(läs förtränger för att inte få ont i magen) men jag väljer att lita på rektor som visat sig fantastiskt med Linnéa. Vi har möte i april om detta med skolan. Håll tummarna!


På fredag kommer Linnéa hälsa på sin gamla klass. Hon längtar jättemkt och jag vet att läraren längtar nästan lika mkt. Lite lustigt att hon är så förtjust i Linnéa men vem klagar  Det verkar som att det blir lika överraskningsfika då och musikspektakel i gymnastikhallen. Det sista blir jag himla nyfiken på och får lust att följa med. Veckan efter är det talangtävling i skolan. Emma funderade lite på om hon skulle vara med och vi resonerade lite. Vi kom fram till att hennes talanger platsade kanske inte just där för hur visar man att man är duktig på fotboll och innebandy på en tävling. Det finns ju andra arenor för den typen av talang. Emma skulle nog gärna vilja kunna sjunga men tja musikaliteten hoppade över henne  Däremot har hon en riktig teaterapa i klassen som säkert ställer upp, frågan är bara i vad? Teater, piano, sång??? Jag vet att hon ställer upp i en duett med en annan tjej som också är otroligt duktig på att sjunga men blir det mer kanske?   Oavsett om mina barn är duktiga musiker eller inte så är det roligt att skolan anordnar lite spektakel och sånt. Skolan ska uppmuntra till lärande och lärande är ett brett, otroligt brett område.


Nu ska jag gå och roa mig med att försöka göra en av eleverna som har en dålig dag på lite bättre humör, om inte annat bara för att han ska samarbeta lite mer eller avlasta hans lärare  

  

Av Fia - 16 mars 2012 08:21

Inatt fick jag tvillingar. Jag vet inte om det var så överraskande inatt som det ofta är att det kommer en liten hoppsanbebis men inatt hade jag iaf lyckats få två. Ingen aning om det var tjej eller kille men jag kan tala om att jag hade fullt upp med att få båda att äta, helst samtidigt. Amningsmottagningen sprang hemma hos oss och buffade med kuddar och vi jiddrade hit och dit om mina andra amningar där utdrivningen alltid krigat mot oss och barnen inte gått upp i vikt utan vi fått flaska/mata vid sidan av amningen. Vilken känsla det var när vi fick till tandemamningen och jag verkligen kunde känna hur de hjälptes åt med utdrivningen. Jag fick verkligen till det med amningen och båda blev såna där små rultisar  Rätt roligt men varför drömmer jag om alla dessa bebisar hela tiden????


Annars då? Jag börjar inse att det är rätt trevligt att få middagssällskap av en vuxen var och varannan dag. Han är kanske inte den mest pratglade  I förrgår den 14 hade Mårten och jag varit tillsammans i 20 år. Jösses, det måste ju innebära att vi blev tillsammans när jag var 6 för jag är väl 26  Riktigt sååå ung var jag kanske inte men väl 16. Jag har känt honom och hans familj i 22 år så det är kanske inte så konstigt att de känns som min familj också? 20 år är rätt länge när man tänker på det!  Två av mina kärlekar   


När jag ändå satt och kikade efter gamla kort fick jag syn på dessa.- Godisgrisarna som numera är ihop och som känt varandra HELA livet. Rasmus är sig lik, otroligt lik och blivande parkourmästare!

          Erik är rätt lik Rasmus på översta korten såg jag också   

Av Fia - 15 mars 2012 12:50

Jag, precis som de flesta lärare, avskyr Björklund och hans sk skolpolitik. oftast har han ingen aning om vad han pratar om alls utan det blir som att skjuta prick med ögonen förbundna. Det blir väl ofta så när man inte har någon som helst kontakt med varken verkligheten eller skolan. Däremot kan jag konstatera att även blinda hönor finner ett korn ibland. Eller så är det ett aprilskämt, nån har skrivit i hans namn eller jag vet inte. Jag var tvungen att be en kollega läsa igenom frö att se att jag inte missförstått helt. Det hade jag inte. Riktigt bra är det iaf, det första bra han nog gjort som skolminister! Läs artikeln här. Undrens tid är inte förbi tydligen   

Av Fia - 15 mars 2012 12:32

Har länge funderat på det här med matkasse. Det är inte att slippa handla jag vill undan utan mer planera maten och slippa laga tråkig mat som det gärna blir när man inte orkar planera och genomföra. Har man köttbullar hemma är det lätt så att de hamnar i pannan till lite spaghetti eller potmos. Ungarna är nöjda även om inte deras mamma är det. Däremot har jag hittills inte hittat en enda kasse för 6personer. Inte tänker jag betala för dubbla heller med massa matrester som blir över, även om det skulle räcka till matlåda iofs... Det känns iaf som mkt pengar eller hur är det?


Däremot är jag våldsamt intresserad av recepten för att kunna plocka godbitarna och det har jag kopierat idag. Min kollega på jobbet har provat både Linas och Icas och idag har jag kopierat hennes Linasrecept. Hon tipsade om en köttfärslimpa men jag snodde alla  Det verkar ofta vara lite spännande sallader och udda smaker med där som jag vill utöka mitt eget skafferi med.


Vad äter ni annars hemma? Själv tycker jag vardagsmaten är urtrist. Jag tycker verkligen att det är aptrist att ställa mig och planera och laga mat på kvällen och nej, det blir inte roligare när jag planerar på helgen. Tvärtom försvinner lusten helt då. Jag försöker handla hem efter en ungefärlig matlista men den förändras under veckan allt efter humör och lust. Ingredienserna används men inte alltid till det som var planerat.


Nu är det snart dags att gå iväg till möte. Ha det så bra! 

Presentation

Tjejtrissen, smedkvarten och resten av familjen.

Fråga mig

3 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
     
1
2
3
4
5 6 7 8
9
10
11
12 13 14 15 16
17
18
19 20 21 22 23
24
25
26
27
28
29 30 31
<<< Mars 2012 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards