Alla inlägg under maj 2012

Av Fia - 9 maj 2012 14:41

Det finns två dominerande byggnader i den här staden. Det är nog svårt att ha missat dem om man besökt Uppsala. Den ena är Uppsala slott som stoltserar på sitt berg och vakar över staden. Den andre står på Domberget och är Uppsala Domkyrka. Dagens studiebesök gick till Domkyrkan och vår eminente guide var barnbarn till en av lärarna här. Barnbarnet studerar konsthistoria och hon är duktig!


Varenda gång jag går in i domkyrkan inser jag att man kan nog bo där i en månad och ändå ha massor att upptäcka. Jag har sjungit i körerna där i flera år och ändå ser jag nya saker varje gång. Idag var det väldigt intressant att få ett litet konstihistoriskt perspektiv på allting man såg och idag såg jag ännu fler saker som jag aldrig sett förr.


I den jagellonska gravkammararen där drottning Katarina Jagellonica och hennes man kung Johan III vilar. På fönstret finns en ingravering som åter återfanns i deras vigselringar- Nemo nisi mors( ingen utom döden). Romantiskt så det förslår och varför är de orden så oanvända vid bröllopsinskriptioner??? Jag tänker inte rabbla upp allting vi fått veta för då vet jag knappt var vi ska börja! Tankarna snurrar på rätt bra måste jag säga. 



Av Fia - 9 maj 2012 10:58

Ibland känns det som jag går på möten hela tiden. Igår var det uppföljningsmöte igen med Linnéa och hennes placering på resursskolan. Det är lite lustigt vilka olika ögon alla har som sitter på mötena. Lärarna på resursskolan tycker att Linnéas problem inte märks och därför tar de upp frågan om återflytt till vanlig klass. Jag förstår dem för nu får hon det som behövs och hennes problem märks inte. Hon ligger i framkant vad gäller ämnena och läser redan på åk 2 nivå.


Vi andra, hörselpedagogen, rektorn och jag som förälder har ju även backspegeln och kommer ihåg hur kämpigt det var. Vilket slit det var att bara få Linnéa till skolan och hur stor frånvaron var. Vi kommer ihåg tröttheten, håglösheten och när Linnéa stängde av allt och alla runtomkring sig. Allra mest ser vi nog hemma skillnaden. Bara det att kunna jobba heldag, slappna av och veta att Linnéa orkar. Hon kan vara på fritids. Vi kan åka och handla efter skolan och fritids utan att hon säckar ihop i flera dagar. Vi har ingen brådska att få henne tillbaka till vanliga klassen.


Däremot är det ju ett litet problem, eller utmaning om man så vill, att hon är så duktig i skolan. Hon läser bätter än de äldsta i hennes klass som går i åk tre som har talsvårigheter som ställer till det även i läsinlärningen. Vi pratade om att låta henne hoppa över en klass. Om att låta henne läsa med andra mer avancerade grupper för att hon ska kunna utvecklas så bra som hon kan. Jag tror att det blir bra. Här litar jag på skolan faktiskt. Det är inte lätt att både vara hörselskadad och ha lätt för sig i skolan helt klart. MEN det är ett problem för lärarna att lösa, inte för Linnéa. Vi är också överens om att även om skolan går bra har hon sociala färdigheter att träna upp som alla åttaåringar. Det här med att fungera i en grupp är svårt ibland  


Till nästa år kommer grupperna också att ändras om. En förskolegrupp kommer att komma(6års alltså!). Bra för det har vi föräldrar efterlyst. Det innebär att lärarna kommer få flytta runt lite så Linnéa kommer tappa båda sina nuvarande lärare men skolan är inte större än att hon redan känner sina nya så jag tror inte att det kommer ställa till det för henne. Jag däremot vet ju inte vilka de är men det lär jag märka  Däremot har inte den här informationen gått ut till eleverna än så Linnéa vet ingenting.


Annars igår gjorde vi inte mkt. Vi åkte en vända till Nelins för att fylla på grönsaksförrådet. Det blir en näst intill vegetarisk vecka hemma och tja det var länge sen jag var där insåg jag. Sist var när de låg vid skeppet och då var de ju en regelrätt grönsakshandlare. Det var de inte längre... Jag lär inte komma tillbaka för vitsen var ju de billiga priserna. Såå mkt billigare var det inte längre.


Av Fia - 8 maj 2012 11:05

och inlägget blev lite rumphugget  Jag hade möte kl 15 enligt mina anteckningar och när jag kikade in på kalendariet stod det som 14. Det innebar att jag och Linnéa som var med mig på jobbet igår fick kasta ihop våra saker och slänga oss i bilen för att åka tvärs genom hela stan. När vi väl kom fram så visade det sig att mina anteckningar stämde vilket jag trott men bättre att åka för tidigt än för sent.


Som sagt, numera vaknar jag på morgnarna och känner mig som om nån har stoppat in en stek i vardera näshåla, en golfboll med hullingar i halsen och ögonen ser ut som Rockys. Efter att ha tagit antihistamintabletten på morgonen tar det en stund och sakta men säkert återfår jag mitt naturligt fagra anlete  Nästäppan håller i sig men jag orkar inte köpa mer allergimedicin nu så det skiter jag i. Lustigt är det däremot att Emma klarar sig bättre i år än förra året(peppar,peppar) eller så är hon allergisk mot saker som kommer sen, gräs tex... Jag brukar reagera på björk i vanliga fall däremot är symtomen nya för året. Inser också att korsreaktionerna kommit som ett brev på posten så nu kan jag inte äta stenfrukt, nötter och sånt utan att det kliar i halsen. Tur att det går över   Björksäsongen brukar inte vara så långvarig och så får jag skita i att åka norröver tills den passerat överallt!


Oavsett pollen så är våren här och det är underbart, fantastiskt! Det är ljust på kvällarna, värmen ligger runt hörnet så vad kan det finnas att klaga på? Ingenting. inte ens myrorna inomhus stör mig eller så är det för att mysdosan tagit kål på alla för den här vändan. Let the war continue för de lär komma tillbaka


Som jag sade så var Linnéa med mig på jobbet igår. Hon hade haft svårt att sova på natten och när det var dags att vakna grinade hon sig igenom frukosten, påklädningen, grinade sig igenom hår/tandborstning. Hon var helt slut stackarn. Jag avbokade taxin, sjukanmälde henne till skolan och packade in henne i bilen till jobbet. Tyvärr för hennes del fick hon nog mer undervisning på mitt jobb än vad hon annars hade fått i skolan men hon jobbade på med matte och svenska. En del lite för lätta och så annat som var lite mer att bita i. Däremellan rastade hon med Moviestarplanet som jag godkände efter att ha läst lite om sidan.


Mina barn är lite sura på mig för de får inte vara på sidor som jag inte godkänt. Jag är alldeles för insatt i allt som sker på nätet(grooming, mobbing, trakasserier, utpressning) och då pratar vi ändå inte om sidor och spel som verkar vara gratis men så visar det sig att det handlar om riktiga pengar  Moviestarplanet har möjligheten att köpa  för riktiga pengar om man har vipmedlemskap. Det fick inte Linnéa, eller uppge mailadress eller telefonnummer eller riktiga namn/adress men förlorar då massor med starpengar som gåva... Mina barn svär över mig men jag inbillar mig att de nog är tacksamma i slutändan. Jag efterlyser fler sidor som kamratposten(som väl ska läggas ner?). Sidor som är barnvänliga, kostnadsfria och ffa säkra! De är inte många. Kanske lika bra att dataskrället fortfarande är på lagning och aldrig verkar bli klar. Tänk så svårt det ska vara... Börjar allvarligt ilskna till nu.


Idag har vi möte på LInnéas skola igen. Det verkar vara möte för varje termin, förutom utvecklingssamtal, där man beslutar om fortsatt skolgång. Linnéa vill tillbaka till vanliga skolan men säger samtidigt att hon trivs bra nu också. Själv säger jag aldrig i livet. Äntligen börjar vi fungera som en vanlig familj och hennes hörselskada märks knappt längre i skolan eller hemma. Det är nog så det ska vara. Det är nog så bra det kan bli nu. Hon har problem i andra miljöer(badhus, mataffär,fotbollsträning, andra stora sammanhang) men orkar med dessa jobbiga situationer nu till skillnad från förr då vi knappt kunde åka och handla med henne.


Efter lunch idag fick jag också ett telefonsamtal. Det var Emmas lärare som berättade att hon gjort sig illa. De har hälsovecka i skolan och på en av övningarna hade hon skrapat i ryggen på en planka så det gör ont när hon rör sig. Törs jag gissa på att hon fått en blödning längs med ryggraden som trycker på och gör ont när hon rör sig? Hon gick hem iaf. Läraren försökte hålla henne kvar men hon lyckades tjata sig till ett samtal hem. Får se när jag kommer hem hur allvarligt det är.


I skolan har de tema hälsa i veckan. Jag tror inte alls att det planerats efter mitt önskemål om samtal om mat i klassen men däremot kom det ju väldigt lämpligt. Det har varit mkt diskussion i klassen om vad man ska äta, hur och varför? Skönt att veta att skolsköterskan tog tag i mitt lilla önskemål! Sånt gillar vi  







Av Fia - 7 maj 2012 13:45

och allting annat som envisas med att blomma så här på våren Jag ser gärna att mina vanliga problem kommer tillbaka. Tacka vet jag astman som krånglar så här års. Det funkar bra med antihistamintabletter, symbicort och en och annan puff bricanyl(du trodde väl itne att jag puffade starkare saker va  ) . I år verkar det som att kroppen fått fnatt. I lördags vaknade jag och trodde att jag fått ögoninflammation. Det gick knappt att öppna ögonen. Det var ett halv ton grus i varedera öga. De var torra och gjorde ont. Glasögonen fick sitta kvar på nästippen hela dagen och där sitter de än. Att sätta på sig linser känns som ett regelrätt tortyrredskap. En kollega till mig upplyste mig glatt om att det var inte inflammation utan allergi. Jippi liksom! Ska jag vara glad att jag slipper det infernaliska kliandet eller svära över att ögonen kajkat ihop fullständigt? Nu knaprar jag antihistamintabletter som en annan missbrukare. Jag antar att denna nytillkomna kroppsreaktion även kan förklara nästäppan och rinnsnuvan? Personligen hoppas jag mer på en förkylning och tänker benhårt tro det i alla fall några dagar till. Ingenting är så starkt som ett förnekande 



Av Fia - 4 maj 2012 09:12

Ni vet barn som är övertrötta? Finns det nåt värre? De springer runt runt och skriker, river ner saker och när man äntligen får dem i säng så kan de inte sova. de ska dricka, det är för varmt, för kallt, obekvämt, man ska ligga bredvid/under/på/i sängen bredvid/sitta på golvet/läsa saga osv i alla evighet tills man ledsnar och tvångshåller barnet som skriker at the top of their voice innan de äntligen somnar? Sån var jag igår, fast jag fick inte hjälp att somna och skrek således inte, eller sprang runt och skrek eller ville ha mamma i rummet Det gick inte att somna Jag läste, spelade spel på mobilen, läste lite till, försökte avslappningsövningar, nattade om sjuka/förkylda krassliga/mardrömmande barn och fortsatte sen att inte kunna sova. Klockan ett gick jag upp och puffade lite mediciner och snedtände i bästa Ida stil och blev om omöjligt ännu piggare. Inte kunde jag gå upp och titta på nåt dåligt tvprogram heller för Mårten sov på soffan i natt av nån anledning(eller två då med tanke på de mardrömmande och sjuka barnen). Jag kan ju säga att jag inte var så överdrivet mkt piggare idag när klockan ringde. Jag fortsätter vara totalt övertrött idag men däremot inte sömnig. Hjärnan däremot fungerar kanske inte så strålande efter fyra dagars minimalt med sömn 


Igår eftermiddag kom jag faktiskt hem i vettig tid trots att det var torsdag. Mamma hade inte ens kommit hem från dagishämtningen än när jag körde in på uppfarten så jag bestämde mig för att städa ur bilen. Det är helt sanslöst hur många läskflaskor det kan finnas i en bil???????? Skräp också men det var kanske mindre väntat.  Jag skulle överdriva om jag sade att den var snygg nu men det mesta är urplockat. Den är dammsugen och dammad. Varför blir vår bil alltid så dammig? Finns det fler??? Halva ladugården är också försvunnen från bilen nu så om Hund-Karin från Ramkvilla saknar halva höstacken, en ko eller nåt av fåren så kan du titta i vår dammsugare, lättare begagnat  


Jag gjorde lite andra fynd också, bortsett från kon och fåret! Igår när jag dammsög så såg jag nåt som blänkte i kåpan som sitter som ett skal mellan sätet och spaken som ställer in ryggstödet. Pillade lite och insåg att det var en nyckelring, en tiokrona och en femkrona. Pillade lite till och insåg att det var min bilnyckel. För mer än ett halvår sen lånade jag ut nyckeln till den andre ägaren på bilen. Sen dess har den varit borta... Jag fick höra att den nog var slängd i soporna på jobbet och eftersom det är en kodad nyckel är de inte direkt billiga att ersätta och därför har vi bara haft en nyckel att dela på. Pengarna jag såg i bilen fick jag inte upp men den som spar han har  


Nu ska jag ta min arma, trötta, medicinsnedtända lekamen och förbättra effekten med lite koffein. He bli bra de!

Av Fia - 3 maj 2012 14:31

I svenskan böjer vi som bekant verben lite olika beroende på tidsformer och så. Enda undantaget är ju då ord som inte kan böjas, död tex eftersom man omöjligen kan vara mer död än just död  Idag måste jag dock säga att jag inte håller med språkreglerna. Idag är vi antingen döda, dödare eller dödast på jobbet. Alla lärare är helt väck och går omkring och gäspar. Måste nog smitta antar jag 


 Själv är jag helt sänkt av att ha tillbringat första delen av natten(fram till tolv) på att städa, diska och plocka undan och sen sista kvarten eller så svära över månen som lyser rätt in i ansiktet och mig själv som inte orkar bry mig tillräckligt mkt för att gå upp och dra för antingen gardiner eller persienner. Hur som så somnade jag vid tolvbläcket bara för att vakna till när Linnéa kom och lade sig i sängen. Somnade om och vaknade för att hon snott allt täcke. Snodde tillbaka täcket (men jag delade faktiskt med mig också!) men det dög inte åt prinsessan så jag vaknade ett par gånger till för att täcket försvunnit.


 Mellan tre och fyra låg jag och vaktade på Erik som hade magknip och gnällde. Magsjukor är skräcken så jag bara väntade på kaskaden men det kom aldrig nån. Vid fyra vaknade han dock till och kom över till oss men ville dricka, bli smekt på magen som gjorde ont. Han låg och gnällde ett bra tag och ville gosa och tog sig för magen(höger sida under revbenen). När han somnat till vid fem blev jag tvungen att gå upp och puffa lite bricanyl och sen vid kvart i sex somnade jag bara för att väckas av väckarklockan kl 6. DÅ däremot såsade Erik på ordentligt trots att både Ida och Linnéa ville gosa med honom och han sov till halvåtta när jag fick väcka honom för att iaf klä på honom innan dagis. Gosplutten    Vad som nu gjorde ont i natt var borta då och han var pigg och glad och högg ivrigt in på gröten vi hade med oss till förskolan. Jag tror inte att han åt nåt mer än bullen på fikabordet igår kväll? Annars skulle det kunna förklaras som allergi...


I morse hade jag möte på storskolan med nya rektorn kl 8 så jag packade in småttingarna i bilen och lämnade Emma och Linnéa åt sitt öde. Hoppas taxin kom ordentligt idag! Har inte hört nåt iaf så jag antar att sjusovaren från igår vaknade idag   


Mötet med rektorn gick väldigt bra och när jag kom tillbaka till jobbet och vi pratade om våra respektive samtal så insåg vi rätt snabbt att vi alla sagt ungefär samma saker omän på lite olika sätt. Vi har alla sagt att vårt gemensamma mål(elevernas mående) är det viktigaste med vår verksamhet och att skolresultaten kommer i andra hand. Att tryggheten för oss personal är grundläggande för att verksamheten ska fungera tillfredställande. Lite roligt när vi alla säger samma sak utan att ha pratat om det innan. Det kanske är för att vi tänker ungefär likadant allihop och det är därför det fungerar så bra i samarbetet?


Planen för kvällen är väl att packa idas övernattningsväska eftersom hon åker ut till scoutstugan imorgon eftermiddag med förskolan. Hon längtar som bara den och älskar den där övernattningen  Det enda jag behöver göra är skjutsa ut tre barn från förskolan inkl Ida då så jag kommer inte direkt att jobba ihjäl mig. Det jobbigaste jag måste göra är att packa picknickkorgen och åka ut till stugan kl 9 på lördagmorgon och där gå nån aktivitetsbana eller liknande och snacka lite skit med andra föräldrar. Otroligt ansträngande   Efter fikat ska vi på inlfyttningsfest och på kvällen är det kusinträff för den Lundgrenska familjen. Då är jag hemma med barnen istället och myser. Kanske skulle fixa en film istället för att plåga sig igenom alla dåliga sk nöjesprogram som är på lördagkvällarna????


Jag frågade förresten lärarna på Linnéas skola om uppföljningsmötet som jag inte hade nån koll på alls igår. Nu har jag koll för det var faktiskt möte. Då slipper jag gå och fundera på det  Det lär nog vara tämligen snabbt vöerstökat för jag tänker då inte ändra nåt inför nästa termin mer än möjligen taxitiderna. Det fungerar så himla bra just nu och Linnéa får läsa på sin nivå(åk 2) istället för att harva med tråkiga saker som hon redan kan.


Som vanligt i maj så börjar almanackan fyllas på. det är sexåringsplaneringsträffar, möten hit och dit, årsstämma, hörselskoj med föräldrafika, tårtkalas på dagis, sommarfest, klassresor, teaterföreställningar och så däremellan är det massor av studiedagar, lovdagar och annat jox. Det är tur att nästan allting är roliga saker  Om inte annat så väntar ju ett lååååångt härligt sommarlov runt hörnet. Får fundera ut vad jag och barnen ska hitta på då! Några förslag???

Av Fia - 2 maj 2012 14:25

Idag har vi suttit ute på lunchen och njutit i vårsolen. Men tänk så olika man kan tycka för jag satt och frös när vinden drog förbi medan min kollega gick in för att det var för varmt. Hon föredrar vintern. Konstig människa  Själv vaknar jag upp först nu när vårsolen värmer och så sträcker jag ut min arma lekamen mot solen och låter den ta bort all värk, depression och elände som samlas på vintern.


I helgen sket det sig med nyttigheterna. I fredags var godissuget abnormt. Jag var rabiat. Om ungarna satt med en chokladbit var jag redo att mörda. Jag föll för begäret och åt choklad. Dagen efter kom orsaken till chokladbegäret... Det var ett halvår sen sist och begäret hade sexdubblats i väntan.  Fast är man kvinna får man äta choklad när det är den tiden på månaden(eller halvåret då) . Idag är suget borta igen men jäklar vad fogarna krigat med mig. Lördagen var en ren plåga. Varenda steg gjorde ont och trappan var som en nära döden upplevelse. Varför får jag foglossning vid mens för????? Söndagen var lite bättre och nu är det helt okej igen. Ja, ja nu är det ett halvvår till nästa gång hoppas jag!


Jag har också insett att jag har absolut ingen koll!!!! Ja, ja, vem är överraskad liksom men i nästa vecka har jag skrivit i min kalender(mitt liv) att vi har uppföljningsmöte med Linnéa på skolan???? Har vi det? Har vi itne precis haft det??? När var det vi skulle ha det egentligen??? Jag fattar ingenting och nu är frågan om jag ska hålla god min i elakt spel(hmm planering) och vänta in en kallelse eller om jag måste fråga och erkänna att jag ingenting vet och ännu mindre har koll på  


Jag har också insett att jag är veteranen av alla sexåringsföräldrar på dagis i år. Sexåringarna måste fixa en present till förskolan och till fröknarna. Lat som jag är har jag valt att vänta på att nån annan ska ta tag i det men en snabb blick på listan av sexåringar så inser jag att jag är den ende som har koll. Den ende som faktiskt varit med förr... Jag måste skicka iväg ett mail och ta tag i saken   Funderar på om en gåva till barnhemmet som förskolan sponsrar skulle duga som present till förskolan... Känns vettigare än att bara ge en sak eller så som kanske inte behövs. Det borde blidka min empatiska dotter Emma som tillbringade gårdagskvällen framför humorgalan och hulkade av gråt: "Mamma, kahahahan inte vvvvvvihihi också bli världsförähähähldrar" samtidigt som tårarna rann i strida strömmar nerför kinderna. Lilla Gumman    

Av Fia - 2 maj 2012 10:55

Då var det skoldags igen då efter att ha varit ledig i flera dagar. Det har varit rätt nice att vara hemma och hinna ikapp. Huset är i okej skick för en gångs skull  Det är praktiskt att nån i familjen fyller år så nära valborg så man kan slå flera flugor i samma smäll och slippa röja från början igen. Ikväll kommer det således lite folk hem och grattar så kvällen kommer väl gissningsvis bjuda på lite onyttigheter, massa kaffe och glada skratt. Med lite tur så kanske vi kan sitta ute också eller iaf på inglasade verandan. Vädret kunde inte vara bättre!


För första gången nånsin sen jag fick barn har vi dessutom kunnat vara ute på valborg. Iaf känns det så men nog har väl vädret varit rätt uselt/kallt på Valborg alla andra år det senaste decenniet???? Vi satt ute på verandan och njöt av vädret och värmen i år iaf när vi åt vår grillade köttbit. Efter middagen gick alla utom jag och Erik iväg till brasan för att titta på när den tändes, för att lyssna på sångerna och talen samt naturligtvis titta på fyrverkerierna. Det smällde på bra länge. Jag passade på att i lugnet som blev när alla gått att natta Erik som var övertrött och tog en bra stund att få ordning på. Han är rädd för smällare också så det var nog bra att han var hemma av den anledningen också. Tids nog får jag följa med till brasan.


Första maj firade vi inte genom att gå i nåt tåg. Jag är totalt ointresserad så vi och våra nattgäster slappade hemma, pratade, tog en promenad, pratade lite till innan de åkte hem på eftermiddagen. Linnéa åkte hem till en kompis mitt på dagen, Emma lekte med kompisarna på gatan och Ida härjade runt med Erik i släptåg mest hela dagen. Studsmattan är på plats igen och besöks ofta av en eller flera små knattar. Det är så härligt nu när vintern äntligen släppt sitt grepp och alla tittar ut från sina iden. Barnen springer mellan gårdarna och leker på ett helt annat sätt nu. Det är så det ska vara. Synd bara att vi bor i Sverige med kalla vintrar. Jag är verkligen född i fel land. Jag trivs inte alls på vintern men njuter för fullt av sommar och sol trots att jag inte blir brun utan bara röd eller i bästa fall fläckig  


 Den här dagen började däremot inte så strålande. Linnéas taxi kom aldrig i dag och jag vågade inte åka eftersom hon inte har nån egen nyckel. Jag skickade en fråga till åkarn men innan han svarade vågade jag itne vänta längre så jag skjutsade Linnéa till skolan. Precis när vi kommit ut på vägen och åkt genom rondellen kommer taxin si sådär 20 minuter försenad. Törs man gissa att nåt barn försovit sig idag på morgonen  Linnéa måste nog få en egen nyckel och jag får åka till jobbet om det händer igen. Idag kom jag en halvtimme försent. Det är ingen höjdare när läraren kommer med andan i halsen direkt till lektionen. Det är inte den förebilden jag vill vara    



Presentation

Tjejtrissen, smedkvarten och resten av familjen.

Fråga mig

3 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
 
1
2 3 4
5
6
7 8 9 10 11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23 24 25
26
27
28 29 30 31
<<< Maj 2012 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards