Alla inlägg under maj 2012

Av Fia - 24 maj 2012 15:49

I tre års tid har vi kämpat och kämpat för en sak. I tre års tid har det resulterat i en ilsken liten flicka som kastar saker omkring sig. I tre års tid har vi med en dåres envishet föreslagit en aktivitet och fått samma envisa svar tillbaka: NEJ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Igår kom Ida och frågade snällt: "Mamma, kan inte du skruva bort mina stödhjul?" Sagt och gjort så gjorde jag det innan jag gick in och fixade maten. Under tiden är Ida och Linnéa ute och ska cykla. Yeah right blir min tanke men så uteblir illvrålet. Det kommer ingen ilsken liten tjej inrusande med svarta ögon. Undra hur det gick flyger tanken i mitt huvud. När maten är klar kommer det en strålande liten tjej in och berättar stolt som en tupp att hon kan cykla.


Vi äter mat innan vi går ut och hon får visa och visst kan liten cykla. Hon cyklar hela Sigyns väg fram och tillbaka, väjer för bilar och annat som rör sig. Lyckas koncentrera sig så pass trots en nerfallen fågelunge på vägen att hon inte ramlar. Tänk att min lilla tjej lärde sig själv! Roligt för Linnéa också att hon fick visa och vara starthjälp i början 


Hon är för rolig Ida för det verkar som att fylla år innebär att hon lär sig nya saker. Förra året slet vi vårt hår för hon kissade på sig om och om och om igen. Vi pratade, skällde, gormade och förtvivlade. Då sade hon att hon skulle sluta när hon fyllde fem. Hon slutade när hon fyllde fem  Har bara hänt nån enstaka gång sen dess.  Nu i år lär hon sig cykla. Vad lär hon sig nästa år?????


Bilder kommer så fort jag fått tillgång till datorn hos mamma. På jobbet kan jag inte ladda ner bilder tyvärr och min mobil var utlånad igår. Där finns det också en väldigt dålig bild på fågelungen som ramlat ner från sitt bo där det redan huserade tre andra ungar. Törs man gissa att den här var minst och knuffades ut? Livet är grymt när man är fågel. Mina barn ville att vi skulle ta in den men det går nog snabbare att dö ute än om jag ska försöka rädda den och misslyckas. Det tråkiga var att den håller på att byta fjädrar så den hade förmodligen snart varit flygfärdig. Mina barn har jag sagt att fågelmamman måste få chans att mata sin unge men kloka Linnéa fattade på en gång vad jag menade. Den ungen är klok långt före sina år.


Av Fia - 23 maj 2012 19:37

och det får bli dagens första inlägg angående läraryrket. Vill du gissa nästa? Kika på Aftonbladets hemsida. Det blir inte så svårt men oj vad den här insändaren helt plötsligt blev sann trots att författaren säkert trodde att hen överdrev lite  


Lärare sökes akut

 
 

Det börjar bli luckor i lärarleden. Därför söker vi dig, positiva ja-sägare, som biter ihop och förstår att gilla läget. Du är stresstålig och kan ha många bollar i luften, medan din kommunikativa förmåga gränsar till det övernaturliga. Du bör ha en mångårig erfarenhet av konflikthantering, gärna i mellan­östern. En vaktutbildning eller tjänstgöring inom ordningspolisen är att före­dra. Djupa och breda kunskaper inom psykiatrin och/eller i allmänsjukvården ger förtur. Vaktmästaregenskaper är ett måste. Du är väl förtrogen med kommunal möteskultur där du förväntas prata utan att säga något. Dina förmågor att uttrycka sig i det svenska språket är goda och dina skriftliga formuleringar håller skolinspektionen och advokater på behörigt avstånd. Vidare är du en person som är van att hålla ett högt tempo. Du anser att huvudvärk och högt blodtryck är ett kvitto på ett väl utfört arbete.

Arbetstiderna är dagtid, kvällstid och helger, samt alla andra tidpunkter på dygnet och veckan. Sommarledigheten ger dig ett fint tillfälle att lära känna dina egna barn och din partner, alternativt hitta en ny partner.

Läraryrket är en livsuppgift som generar värden, som inte går att värdesättas. Därför bör du betrakta det blygsamma bidraget till lön som en ren bonus. Andra förmåner är fri tillgång på tevatten, Treo och blyertspennor.

Adekvat utbildning krävs, juristlinjen eller byråkratprogrammet, alternativt en lång erfarenhet på ett statligt verk. Viss undervisning kan före­komma. Därför är pedagogisk erfarenhet meriterande. Vi sätter stort värde på personlighet. Lojalitet, tystnad och tjänst­villighet är ledorden. Eftersom gratisarbete är en del av lärarkulturen bör du ha en bakgrund inom ideella verksamheter.

I Sverige ger vi kvinnor lägre lön. Därför ser vi helst kvinnliga sökande. Gärna unga med utflugna barn.

Märk din ansökan: ”Ekonomisk belastning”.

Varför det saknas lärare? Ingen aning, vi är lika förvånade som du.

SKL.

Skrivbordspedagogen

 

 Ja, vad säger man? Klart att texten ovan är lite hårddragen och satirisk men sen läser man Aftonbladets artikel idag där det fastslås att lärare måste tåla lite stryk och att vi inte, observera INTE!!!!, har rätt till skadestånd eftersom vi likställs med polis och annan ordningsmakt. Ja men då så, hit med pistol och batong. Ge mig också gratis träning på arbetstid och utbildning på sjävlförsvar och annat. Om vårt jobb likställs med polisens så måste det ju innebära att våra elever är brottslingar, våldsmän, kriminella?


Efter det inlägget i debatten kan man bara konstatera att var kan läraryrket ta vägen, where but up? Det kan väl knappast bli värre eller?  

Av Fia - 23 maj 2012 08:46

på jobbet. Mina elever har jobbat lite för bra. Det har resulterat i tomma klassrum för att de är klara med sina betyg redan  Idag har jag en elev på fm i "min" grupp. Hon är utlånad till SOläraren för det är det enda ämnet hon inte är klar med. De andra är lediga idag eller praktiserar. Bra för dem, tråkigt för mig. Tur att det finns att göra i andra grupperna! Det här är nog första året som vi blivit klara så här tidigt. Annars brukar vi köra drop in för alla som behöver för att de ska få så mkt tid som möjligt. Det måste vara ett tecken på att vi gjort nåt rätt i år 


Å andra sidan innebär det massor av tid att kika lite på husdjuren vi har på jobbet. I vår trädgård finns den de två sötaste ekorrarna som klättrar omkring på stegen upp till taket eller i busken utanfrö mitt fönster och smaskar i sig späda blad. Vi har också en hare med unge. Den ungen är helt oblyg och sitter mitt på gräsmattan utanför fönstret och äter gräs. I brist på riktiga husdjur duger dessa gott 


Igår var det dags för öppet hus på Gamlisskolan. Jag packade in tre av barnen, åkte förbi max på vägen för lite stödutfodring och sen vidare till skolan. Där hittade Ida en vän(A) hon lekte hur mkt som helst med förra läsåret. I höstas började A skolan och sen dess har de inte lekt. Så fort de sågs var de som två magneter mot varandra och lekte som om de aldrig varit ifrån varandra. De kommer ju rasta och ha fritids ihop i höst så de kommer nog kunna leka även i fortsättningen. De hade iaf inte glömt varandra!


På skolan kikade vi lite på talangtävlingen som passande nog flyttat ut i finvädret. Förra året såg vi ingenting av Emmas uppträdande för det var så fullt i matsalen att vi itne ens kom in i byggnanden. Vi gick runt i de olika klassrummet och pratade med lärare och föräldrar. Ida fick hälsa på i sitt klassrum där hon börjar i höst. Det var pirrigt i magen ända tills vi fick lite hjälp på traven av A, kompisen som tog Ida med sig och sen var hon introducerad för fröken   Vi passade också på att bestämma att  Linnéa ska hälsa på sin gamla klass nu den 1/6.


Efter öppet hus var det möte för blivande sexåringarnas föräldrar. Det var mest info om skolstart och vad barnen behöver. Inga stora nyheter. Det kommer däremot bli lite förändringar på fritids på Gamlisskolan i höst. Det var välbehövligt eftersom Lyan är alldeles för liten för att man ska kunna få plats. Nu kommer F-1 ha fritids ihop i deras korridor och där kommer en "gammal" fritidspersonal husera tillsammans med en nyanställning samt förskolepersonalen. Det kan nog bli riktigt bra! Jag hyser också en stor tillförsikt till läraren som Ida får. Hon är äldre, varm mot barnen, tycker om sitt arbete och är lite "traditionell med ordning och reda", precis vad Ida behöver!!! I min värld är det inte av ondo att man är traditionell!


Även på Linnéas skola blir det lite förändringar. Hennes nuvarande lärare övergår från stationär lärare till ambulerande hörsellärare. Hon kommer bli superbra som det! Linnéa kommer få två nya lärare och en ny klasskamrat, en till tjej. En stackars kille i klassen och 5 tjejer. Han får det inte lätt  Däremot får LInnéa en liten hörselkompis till misstänker jag och det kan vara bra med en tjejkompis med samma problematik. Om jag inte missminner mig så blir ju hennes klass dessutom en 2-3a istället för som nu 1-3. Det startar en F-1klass på skolan i höst.


Så mkt mer än så hann vi inte igår. Jo, jag åkte iväg och köpte en matsäck till Linnéa som har friidrottsdag idag. Imorse rotade jag också runt i garderoben i Idas rum när två säckar ramlade ut. Det var tur för där hittade jag massor med byxor till Erik(kortbyxor, trekvartsbyxor) som är gamla urväxta och shorts från förra året men som sitter lika bra fortfarande. Nice! Linnéa fick också lite ärvda efter Emma och var nöjd hon med. Ibland hinner man mkt på en morgon. Eller var det därför jag kom iväg så sent idag till dagis  



Av Fia - 21 maj 2012 13:24

Och det känns som jag varit ledig hur länge som helst faktiskt. Jag vabbade mån-tis, jobbade ons, ledig resten av veckan. Iofs är det en bra balans mellan jobb och hemmatid för jag hinner det jag vill hemma. Jag borde bli hemmafru istället tror jag. Jag skulle nog faktiskt trivas som fisken i vattnet Fast frågan är om mina lakan skulle överleva det  


Idag lyssnade vi på en otroligt intressant föreläsare. En kille som jobbar med den här kategorin elever som ingen vill ha med att göra. Värstingarna, bråkstakarna, ja ni vet vilka jag menar. Honom hade jag kunnat lyssna på en hel dag faktiskt. Han var stor i orden, kaxig som få men det gillade jag faktiskt. Om man verkligen satte sig och lyssnade på vad han sade istället för att tolka det efter sin egen bild av skolan så var det många vettiga poänger. Mig vann han när han poängterade att adhd är ett funktionshinder och att eleverna faktiskt inte kan rå för när de ballar ur om vi inte är tillräckligt tydliga. Vi som vuxna måste vara fyrkantiga, tråkiga, rigida, TYDLIGA och genomskinliga i våra tankegångar för att elevgruppen ska fungera.


Det är precis det vi är hemma. Jag önskar ibland att vi kunde vara mer spontana och hitta på saker. Att vi kunde frångå våra rutiner och göra helt annorlunda bara för en dag. Ibland försöker jag och herregud vad jag ångrar mig varenda gång. Ida mår inte alls bra då. Hon går från att vara lugn, trygg och harmonisk till att bli en furie som gapar, skriker och slåss HELA tiden bara för att vi stressade lite extra på morgonen eller för att vi ändrade nåt i sista minuten. Vi lär oss hela tiden, vi begår misstag hela tiden men de är färre än förr och nu har jag börjat undervisa vissa andra vuxna också, på hemmaplan  Vissa har lite svårt för att se skillnaden mellan:

"Ida om en halvtimme åker vi då ska du vara klar" och "Ida, stäng av datorn och kom hit..... Vad duktig du var som  kom på en gång. Nu klär vi  på dig....... Nu borstar du håret....... Vad fin du blev!.... Nu borstar du tänderna.....Kanon tjejen, vad duktig du var!" Det första alternativet lockar mest som förälder, men i Idas öron så säger vi då att hon kan spela en halvtimme till och sen får hon arga föräldrar och hon är ledsen...


 Gissa om vi lägger mkt tid på henne hemma  Å andra sidan så har vi minimalt med utbrott nu och de som kommer är kortvariga och mer ett sätt att lätta på trycket. Vad ville jag då med denna långa utläggning??? Jo, att man måste vara tydlig och konkret. Använd korta meningar. Ida hör ungefär fem ord tex innan tankarna fladdrar. Föreställ er då siatuationen att hon vill ha glass. Svaren:" Ja men inte förrän efter maten" får ett lite annat svar än "Nej, inte nu. Efter maten" Det första ger upphov till först jublande lycka och sen ett utbrott när hon öppnar frysen och får ett nej med en förklaring. Men detta fungerar på Ida, andra behöver få höra JA men sen... Det är individuellt. I Idas fall som lever här och nu finns inget sen. Då är det bättre med ett nej och sen en glad överraskning efter maten.


Nu fladdrade tankarna iväg rätt långt men det får ni stå ut med. Det här är min blogg  Däremot får man gärna fråga om man undrar nåt!

Av Fia - 18 maj 2012 10:08

Bara en stilla undran. Vem försökte jag ha ihjäl i natt? Förutom lakanet då som var helt igår kväll!?!?!?

 
Av Fia - 16 maj 2012 11:01

Det var inte riktigt planerat och absolut inte önskvärt. Jag hade mycket hellre varit på jobbet och torterat elever än gjort det jag gjorde i ett par dagar. Mycket hellre, tro mig. Eller var det eleverna som bestämt sig för hämnd så här i elfte timmen av terminen och torterade mig kanske   Jag har roat mig med att köra Gustavsbergsbussen, eller om man ska vara helt korrekt IFÖbussen för en sån toa har vi hemma. Jag har inte bara provkört den utan den är riktigt duktigt inkörd och insutten Efter lite samtal från min eminenta granne som fyllde 50 år i helgen(ja okej då 25!) så har jag påbörjat en kur på Omeprazol som jag inte får sluta med förrän om två veckor. Kan vara klokt för jag ogillar tabletter och slutar äta det när jag mår bra(nej, inte pc men det äter jag aldrig ändå). OM jag knaprar tabletterna nu i två veckor så trodde hon att jag skulle slippa få det(magkatarr alltså) hela tiden. DET kan jag leva med Det räcker så gott med magsjuka. Jag behöver inte må likadant fler gånger än så.


Helgen har det varit fullt upp med tre födelsedagsbarn(Grattis Olle och Maria!) samtidigt som det såg ut som en krigszon hemma och Emma hade två matcher på söndagen. Jag hade inte tråkigt iaf! Trevligt var det också att Karin och Emre kom på besök på söndagen för att titta på match. Mamma kom också på förmiddagen för att kolla på första matchen. Jag gillar att få vuxensällskap för barnen är iofs roliga och söta att titta på men inte så värst stimulerande att diskutera med...

Av Fia - 11 maj 2012 09:33

Idag har vi ännu mer möten  


Igårkväll var det dags för  föräldraföreningens årsstämma dvs vi samlas, befriar sittande styrelse från allt ansvar och väljer in nya styrelsemedlemmar och dessutom, det viktigaste av allt, äter kockens excellenta smörgåstårta  Vi föräldrar brukar också passa på att ta upp diverse önskemål och förslag den här enda gången på året när alla föräldrar(nåja..) är samlade. Årets önskemål var inga???! Däremot passade vi sexåringsföräldrar på att boka in ett möte för att bestämma vad vi ska ge förskolan från våra barn när de slutar. Vi blev påminda om att vi visst skulle skriva en sång också. Det hade jag totalt förträngt  Vi enades om nåt som barnen kan sjunga själva, iaf refrängen och gärna lite mer trallvänligt och lättlärt så det kan bli lite mer allsångskaraktär. Då slipper vi stå i rampljuset och låta illa  Barnen sjunger ju alltid fint.


Idag kommer vår rektor hit till jobbet för att diskutera lite kring vår verksamhet. Vi laddar till tänderna för att få behålla vårt nytillskott till verksamheten eftersom hon dels passar som handen i handsken, men också för att vi är två lärare som önskar gå ner i tjänst och våra timmar bör fyllas upp men också för att en av de andra lärarna går i pension om ett år och nytillskottet har precis rätt ämnen för att kunna ersätta. Lägg sen till att nytillskottet har en kompetens som vi andra saknar och behöver i verksamheten... Fördelarna är många, nackdelen bara en- ekonomi... Vi får se hur det går. Håll tummarna för att det går som vi hoppas!


I eftermiddag ska jag också till Pilskolan för föräldramöte. Det är terminsavslutning på hörselskoj och det ska bli kul att träffa de andra föräldrarna också. Några börjar man lära känna nu och då slipper jag vara så infernaliskt blyg      

Helgen verkar fulltecknad som vanligt. Grannen har öppet hus eftersom hon fyller jämnt. Emma är bollkulla på lördag och spelar dubbla matcher på söndag. Vi ska dessutom iväg på shoppingrunda med barnen för att införskaffa lite smått och gott som saknas hemma. Jag gissar att helgen kommer gå i ett huj och sen är jag tillbaka här igen  

Av Fia - 10 maj 2012 12:32

Vi har fyra barn. Rimligen borde det innebära att vi åtminstone har ETT par skor till Lilleman som han kan ärva, visst? Ett par gummistövlar är väl inte för mkt att begära? Jag struntar i om de är rosa eller har Hello Kitty på sig, ett enda par gummistövlar. Jag var så säker så jag struntade i att köpa ett par när Eriks gamla var för små. Struntade i att kika på vinden igår kväll och gick upp nu på morgonen. Tror ni det fanns där? Jadå, tre olika stövlar i ungefär rätt storlek fanns men bara just det, tre stövlar- inga par. Jag får åka och shoppa lite efter mötet idag helt enkelt  Vem ställer upp omaka stövlar på vinden???? Vilken idiot var det ???


Jag måste iaf köpa lite nya byxor för större delen av hans garderob består av fodrade manchesterbyxor och för korta mysbyxor. Det ena är lite för varmt kanske och det andra, tja nån månad för tidigt med knicker  Vi får se vad vi hittar när jag springer runt.


Jag insåg också att jag börjar få stora barn. Emma var lite deppig häromdagen och vi brukar försöka muntra upp våra barn med en mutresa till Fyrishov. Emma tyckte det var fjantigt och ville hellre åka på shoppingtrip med mig  Hon behöver också nya kläder så hon får som hon vill. Nästan alla tröjor är för korta iaf. Linnéa ska få en ny cykelhjälm också i namnsdagspresent på söndag. Det var det enda hon önskade sig. Då har man inte stora krav på livet eller  Får nog ta med mig Linnéa och Emma och shoppa loss lite för jag gissar att avslutningskläderna lämpligen införskaffas samtidigt innan allting tar slut som det gjorde förra året...




  

Presentation

Tjejtrissen, smedkvarten och resten av familjen.

Fråga mig

3 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
 
1
2 3 4
5
6
7 8 9 10 11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23 24 25
26
27
28 29 30 31
<<< Maj 2012 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards