Alla inlägg under juli 2010

Av Fia - 31 juli 2010 10:05

Igår var Jenny på besök. Hon var så oförskämd att hon flyttade till USA för två år sen för att jobba som au-pair och hon stannade först ett extra år och nu har hon kommit in på universitetet där och ska plugga till civilingenjör så nu blir hon borta i några år till. Kul för henne men jag saknar henne för hon är som min lillasyster!

Det sägs att hon kommer hem till jul också så såååå lång väntan blir det inte denna gång  .

Igår träffades vi hemma hos mamma och pappa, pratade massor, åt en god sallad till lunch och sen åkte vi ner till mammas sjö(det är inte hennes men kallas för det!) och badade. Det var hyfsat varmt hos mamma och uppsprickande molnighet men vid sjön blåste det som bara den, gick gäss på sjön och vattnet var ISKALLT! Jag är badkruka så jag hade aldrig badat oavsett amning och mjölkstockning men Jenny, barnen och min moster Lena trotsade kylan och badade.

Jenny om du läser detta, det var skitkul att få träffa "lillsyrran" igen! Du får ta mina barn på bio när som helst  

Av Fia - 31 juli 2010 09:43

I julas fick pappa som present att vi skulle bjuda honom och mamma på tekniska muséet eftersom han tycker det är roligt men aldrig kommer dit själv. I torsdags var det dags så vi stuvade in oss i två bilar och åkte dit. När vi kom fram insåg vi att vi inte var de enda som kommit på samma tanke just denna dagen. Det var fullt på parkeringen och KÖ in på muséet!!! Nåja, vi ställde oss i regnet medan karlarna åkte och letade parkering och de i kassan var himla trevliga men inte gick det fort... Vi betalade(mamma och pappa vägrade låta mig betala  för dem ) och jag måste faktiskt ge muséet en stor eloge. Det är familjevänligt!!!

Jag hade kollat på hemsidan och konstaterat att det stod att en familjebiljett kostade 140:- och inga begränsningar i antalet barn. Vis av erfarenheten var jag rätt skeptisk till den informationen eftersom det sällan är HELA vår familj som räknas utan två vuxna och oftast 2 barn, ibland 3. Jag gick fram till kassan och förklarade att vi var en familj med fem barn(vi hade ett extra med oss) och vi kom in på familjebiljetten!!!! Det var liksom vitsen med familjebiljett tyckte hon i kassan att man ska kunna komma in för en billig penning oavsett hur många barn man hade. Bara pga detta kommer jag komma tillbaka dit och barnen älskar att vara där liksom vi föräldrar!

Vi utrustade nioåringarna med en mobiltelefon och stämde träff med dem en timme senare, maken tog Ida och jag, mamma, pappa, Linnéa och Erik gick runt och kollade. Vid lunchen en timme senare fick vi stå i kö i en halvtimme för att komma in på restaurangen(jag sade ju att det var fullt!) men maten var vällagad och riktigt god så jag klagar inte.

Efter maten släppte vi iväg storingarna igen och gick till teknorama med Linnéa som sprang runt och provade det mesta. Det var dock kö till alla roliga experiment men sånt är livet ibland. Det var många stockholmsföräldrar som just denna regniga dag hade tagit sin tillflykt till teknorama för att låta ungarna springa av sig lite typ som ett lekland medan de satt och läste längs med väggarna. Det förstår jag för teknorama blir ju billigare än tex Nickis men utan tidsbegränsning och med fler saker att testa/undersöka.

Strac efter fyra på eftermiddagen hade vi stämt träff med storingarna igen och vi bestämde oss för att fika lite... Lättare sagt än gjort för allting var slut   Det de hade att erbjuda var kramvatten, mazariner och ngn konstig burk med dryck som jag inte valde att undersöka närmare. Allting annat var faktiskt slut och tjejen i kassan sade att hon aldrig varit med om maken till besökarantal. Klart vi skulle komma just den dagen då...

Nåja, när muséet stängde hade vi fem nöjda barn med oss hem som fick sin efterlängtade glass på vägen hem istället och som gjorde att ingen orkade äta middag den dagen. Nåja, EN sån dag får man väl ha varje sommar va???

Av Fia - 28 juli 2010 15:02

Jag har sen några veckor buzzat en ny barnprodukt som heter Drikki. Det är en smoothie för barn från 6 månader. Första gången Erik fick smaka var han lite skeptisk men han drack iaf upp halva tetran(ung 1dl). Jag hade gått ifrån allt vad muggar och flaskor heter så han fick dricka från tetran men det var nog mest bara roligt tror jag. Efter det fick han smaka varje dag som mellanmål i nappflaskan eftersom Lilleman har lite svårt för pipmuggar och han älskar den rumstempererad eller svalare när det är varmt. Det är det perfekta mellamålet på stranden eller när man är ute.

       

Enkelt att servera, kladdfritt i nappflaska och svalkande när det är varmt. Det går att frysa till en glass också vilket var allra mest populärt  . Det gillade ALLA fyra barnen!


Av Fia - 27 juli 2010 23:42

Hela sommaren har barnen tjatat om at de vill åka på semester. Nu har vi varit iväg på semester och ungarna tjatade och ville leka med kompisar   


Vi åkte iväg i måndags med två bilar eftersom det inte blivit ngn ny familjebil än. Jag kör toyotan och maken audin och vi kommer iväg på eftermiddagen. Vi kör till Enköping och Västerås men då stannar först maken för det är för varmt i bilen och han flyttar runt barnen i bilen så de ska slippa sitta i solen(vadå, bilen är gammal och har ingen AC/CC, KD fungerar finfint!). Jag åker före och ser strax efter att bilen kokar. Svänger av på första avfart och kommer lämpligt nog till en mack. Ringer maken som får komma efter dit för att kolla läget eftersom bilen inte går så fint längre(läs blåryker och motorn låter minst sagt illa och går ojämnt). Han fyller på vatten men bilen blir bara sämre. Han lyssnar lite till och konstaterar att den bara är skrot. En kolv inne i motorn har spruckit tydligen och bilen går inte att köra! Vi packar om alla barn över till audin(där vi inte får plats!), stuvar in allt bagage i bagageutrymmet och jag åker vidare till Köping. Maken får ringa efter assistans istället för toyotan är automat och kan inte bogseras. Pappa och hans pappa får åka och hyra en biltrailer och styra mot Västerås. De kommer fram efter några timmar(svärfar bor i Öregrund) och lastar på bilen och börjar hemresan hem som sker i sakta mak. Helt plötsligt märker maken som kör att bilen inte går så bra helt enkelt... De har fått punktering på dragbilen!!! De byter till reservdäcket och kör vidare hemåt aningens mer modstulna men denna gång i max 50 km/h som är tillåten hastighet... I den hastigheten är det MåNGA och LÅNGA mil mellan Västerås och Uppsala. De kommer fram vid ett på natten efter att ha ställt av bilen i Knivsta på makens jobb och sen åkt hem till Uppsala. Det kändes lite som att ngn försökte tala om för oss att inte åka på semester här någonstans...

Jag tillbringade tisdagen med svärmor och barnen. Vi hade kanonfint väder så vi gick ner till stranden och fikade där och barnen fick bada. Vi hade också en liten pool i trädgården som de kunde svalka sig i vid behov. Maken kom på sen eftermiddag då vi åt och satt och pratade på kvällen.

Onsdagen packade vi in matsäck i audin, vinkade hejdå till Erik och farmor som var barnvakt då vi hade lite utrymmesbrist i bilen. Vi styrde kosan mot Norrköping och Kolmården. Vi kom fram lagom till lunch men valde att åka safarit först. Vi åkte in bland djuren och fastnade bakom en familj som bröt mot varenda rekommendation som satt anslagna överallt. Deras ungar fick hänga utanför fönstren och sitta på taket, försökte mata djuren, de stannade bilen fast det utryckligen stod att man inte skulle det osv osv osv i alla oändlighet. Dessutom måste de vara otroligt intresserade för de stod stilla och tittade minst 10 minuter på VARJE djur de såg. Det var många djur... Ngnstans i denna väntan fick även audin nog... Den började koka. Eftersom det på safari inte alltid är läge att stanna bilen och låta den svalna satte vi på värmen. Det var en varm dag med gassande sol, ingen AC, inga öppna fönster och värmen på för fullt i bilen. Det var nog gott och väl 85grader i bilen när det var som värst.  Vår safari var iaf mer än naturtrogen för det är ganska varmt på savannen  

Vi såg iaf massor med djur. Lamor...


  En massa olika hjortar och antiloper...   Giraffer...             Ännu mer antiloper...           

Som avslutning på vår safari kom vi så till lejonen. Vilka fina djur det är! De flesta låg och sov och vi tog några halvdana bilder genom rutan

      

 Men så kom HAN!!!! Han är i detta fallet en enorm lejonhane som kom glidande mot oss. Han var som en uppenbarelse. Stor, fin, magnifik! Han ställer sig och glider sig mot fronten på bilen för att sen gå och stryka sig längs med hela bilens långsida(MIN SIDA!) och herregud vad stor han var!!! Han var lika hög i mankhöjd som mig när jag satt i bilen. Ingen sade ett ord i bilen, ingen tänkte på att ta kort. Vi var helt enkelt bara otroligt hänförda.


Efter denna storartade avslutning åkte vi ut, åt lite matsäck och lät bilen svalka av sig lite innan vi åkte och parkerade och åkte till själva djurparken...

    

Eftersom vi inte kunde få med oss barnvagnen från början till Köping då audin bara är en vanlig sedan fick vi låna vagn av svärmors Bengts dotter. Tack för lånet! Det kändes som en klok idé att ta med sig en vagn till packning och trötta barnben på en stor djurpark.

Barnen fick styra tempot och valet av attraktioner inne på djurparken och de fastnade vid energibanan...

    

Bilbanan där man själv får styra bilen...

    

Linnéa fattade det här med att styra fortare än blixten och hon snappade även upp att man minsann kunde backa. Det gjorde hon- rätt in i Idas bil*krasch*  

Hästarna var en annan favorit

  

Och även barnens zoo där vi gick in för att klappa getter och förrymda grisar. Ida smet före mig lite och tyvärr var det matdags vilket fick fart på små getben så hela flocken kom springandes mot Ida och sprang omkull henne. Lilltufflan! Hon blev jätteledsen så klart och smutsig men repade mot efter en liten stund och inom tio minuter sprang hon omkring och matade getterna med grenar från middagen de serverats.

Det fanns en sak som tjejerna bara MÅSTE se och det var delfinerna. Vi hade tur och kom lagom till dagens sista föreställning så vi kollade på den. Det var en jättehit! Emma och Linnéa var helt tagna efteråt och nu tänker Emma bli delfintränare när hon blir stor! Jag förstår henne för trots att jag är skeptisk till själva idén med vilda djur med stort rörelsebehov inom galler/bassäng så kunde jag inte låta bli att förundras över glädjen delfinerna visade över att få arbeta och att få se sina tränare.

Vi avslutade sen dagen med en glass/kaffe och så promenerade vi hem och kollade på alla djur som kom på vägen ut. Barnen var toppennöjda och Emmas kommentar säger allt. "Mamma, det här har varit den bästa dagen i mitt liv!" och då var hon inte alls sugen på att gå från början.



Av Fia - 27 juli 2010 14:38

 "Förr hade föräldrarna många barn- Nu har barnen många föräldrar"   

Britten , I'm back;)

Av Fia - 17 juli 2010 15:09

Vi har fått nya husdjur. När jag var liten så fick vi ofta nya husdjur. Det var bortönskade sommarkatter(synd om dem men roligt för oss!) eller bara andra katter som valde att flytta in hos oss ändå, en hund som bestämde sig för att bo hos oss och till slut gav hundens matte med sig för det var ingen idé att försöka ha henne kvar när hundskrället iaf inte ville bo kvar, fågelungar, höns/kycklingar osv i all oändlighet. Vår trädgård var periodvid som en mindre djurpark. De husdjur som nu väljer att flytta in hos oss är denna gång getingar!!!

I förrgår var jag ute och grejade med poolen och var in i förrådet för att leta efter dammsugarmunstycket till den. Dt surrade alldeles väldigt runt skallen på mig av mindre gladlynta små personligheter så jag tittade mig omkring men såg ingen byla ngnstans. Gick dock ut ändå och hör ett lågt surrande som från en bikupa. Letar efter ljudet och ser att det är våldsamt många getingar runt mattan och värre är så flyger de ut och in där hela tiden i samma antal som från en bikupa. Det kan inte vara bra så vi ringer maken och informerar för det är hans jobb att ta hand om bylor. Jag är allergisk mot sticken, tror jag iaf, för jag svällde upp rätt duktigt sist jag blev stucken och jag har ingen lust att prova igen. Läkarna avrådde från det iaf.

Maken kom hem på kvällen och ålade sig fram till mattan i bästa soldatstil, knöt fast ett snöre i mattan och sprang utav bara den, in och smällde igen dörren. Getingarna som var rätt sura innan blev inte gladare av detta utan fortsatte surra runt mattan hela natten. Morgonen efter hade de inte givit sig av så maken tog dem på en liten språngmarsch till, till bilen denna gång innan han åkte till jobbet igen. Mitt på dagen åkte jag dit med bilen och såg mattan och bylan. Det är nog den storsta jag ngnsin sett!!! Den var inte klotrund eftersom den var i en matta men stor som en fotboll ung och getingarna hade inga planer att överge sitt hem utan hade börjat bygga upp det igen!!! Bilden är tagen på avstånd från bilen men mattan är 5m lång och boet tar upp en dryg meter av detta när det slitits sönder och vecklats ut  

Tydligen hade de inte uppfattat vräkningsordern maken utfärdat så maken tog bilen och körde över boet först innan han sprang en vända till så själva boet lossnade. Det är som han sade betydligt lättare att hantera en byla istället för fem m matta . Idag åkte jag tillbaka hem och kollade och nu var det mkt getingar som flög i luften men inte alls med samma frenesi och ilska det varit senaste dagarna och förhoppningsvis flyger de vidare nu och bygger bo ngnannanstans. Det stora boet är iaf övergivet nu, antagligen dog väl drottningen när maken körde över boet... 


Vi bor för övrigt fortfarande kvar hos mamma och pappa. De har slagit nytt rekord i att semestra länge. De kom hem i morse och var borta i fyra dagar tror jag va??? Min familj är lite udda när det gäller semestrande. Mamma och pappa, mest pappa ska jag väl erkänna, sover ogärna borta men har skaffat sig husvagn för några år sen. Vi är glada för den även om vi just nu försöker övertala dem att skaffa en större för vi får inte plats längre men själva är de borta kanske två nätter per år innan pappa tycker att det är dags att åka hem  Pappa är ganska lätt att driva med just för detta. Brorsan är väl inte stort bättre han heller. Han och ett par kompisar/släktingar hade bestämt sig för att åka upp till Karesuando för 15 år sen. Från Uppsala är det en vacker liten tripp på nätta 135mil fick vi det till när maken och jag åkte. De åkte nonstopp, kom fram om det var tidig morgon eller sen natt, klev ut, konstaterade att det var överjävligt med mygg, tog fotografi av Karesuandoskylten innan de vände och åkte till öland istället  


Den härliga sommarvärmen har hållit i sig och igår var vi iväg och badade med Linnéas kompis N's familj. Emma hittade ingen kompis att leka med men småtjejerna hade iaf varsin kompis och småprinsarna fick bekanta sig med varandra igen efter att inte ha träffats på tre veckor. Det händer grejer på några få veckor med små bebisar och nu börjar de uppskatta varandras närvaro också. Kul att se hur de tittar och pratar med varandra! Det var nog efterlängtat för LInnéa att få leka med sin bästis också. Imorgon är det dags igen för kompislek med N. Även Lillprinsen fick bada, men inomhus istället. Lika glad som alltid...  


Däremot måste jag nog tycka att frånvaron av kompisar kan väcka de mest oväntade händelser till liv...

  Mina barn är inte bäst i världen på att hålla sams om man säger så utan syskonkärleken hoppas jag kommer senare. Men i brist på kompisar tar man tydlgien vad som helst...   De kuckilurade länge...   Vet inte riktigt vad de gjorde...  

Men de var sams en hel dag!!! Det måste vara ett av de där underverken som kyrkan pratar om  

Vi har förresten inte fått ngn ny bil. Just nu letar vi med ljus och lykta men semestern lär vi få åka på i två bilar... Är det så orimliga krav vi har??? Plats för oss och fyra barn, plats för barnvagn och matkassar/packning som inte kostar skjortan???? En sexsitsig duger ju alldeles utmärkt men det finns ju inget bagageutrymme att tala om då så sjusitsigt får det bli så vi kan fälla det, ställa in vagnen och ha matkassarna i bak... Är VW Sharan en bra bil???? Vi hittar ingen Previa just nu iaf.


Av Fia - 14 juli 2010 09:54

Tänk att så lite kan göra så stor skillnad. I natt har vi sovit hos mina föräldrar eftersom de har katter och själva är bortresta. Jag och barnen packade in i bilen igår kväll och kom hit lagom till nattningen. Vilken skillnad det är på tempo! Nästan så jag har lust att flytta ut från stan och ut på landet. Ungarna har en helt annan ro i kroppen när de kommer bort från kompisar och alla måsten. Det har å andra sidan jag okcså! Jag behöver liksom inte göra mer än göra mat, diska efteråt och allmänt småplock. Jätteskönt!

Även Erik tycker tydligen att det är skönt för han vaknade vid sju, åt och lekte en stund för att börja klia sig i ögonen vid nio. Nu sover han i vagnen och har gjort det en stund. Det var länge sen han somnade så enkelt utan att man måste söva och söva om i all oändlighet. Kan det bero på svalkan inomhus??? Huset är ute i skogen, skuggat av en hel del lövträd och det är inte 30 grader varmt heller som det varit senaste dagarna. Inomhus är det 26 vilket känns svalt och skönt  

Dagens projekt kommer vara att åka hem, packa ner lite mjölk och andra nödvändigheter samt vattna grannens och våra blommor. De åkte ut och seglade igår så jag är bevattningsinkallad där i några dagar. Tror ni att jag jobbar ihjäl mig idag  

Av Fia - 13 juli 2010 18:12

Vet inte om jag skrev det men för en vecka sen ung kom maken hem och konstaterade  att vi inte kunde åka på semester... Vi hade ingen bil att åka i! Det tog honom sex månader att inse att vår familj är för stor för en vanlig femsitsare och eftersom jag inte velat bråka om detta har jag väntat ut honom. Bilen har trots allt räckt till mig och barnen och de få gånger vi åker allihop har vi fått ta två bilar. Inte jättesmidigt men inte så mkt att göra heller.

Nu däremot har vi snart fått en ny begagnad bil lagom till semestern,    en toyota previa från 98 som vi hoppas ska leva med oss några år framöver. Den verkar fylla mina krav på att matkassar/packning och barnvagnen ska få plats tillsammans med vår familj.    Det går precis eftersom previan har ett hyfsat bra bagageutrymme. Inte i klass med vår nuvarande men för att vara en minibuss är det väldigt bra. Barnvagnen får vi plats med om vi offrar ett säte men vi får plats ändå så det gör ingenting.    De få gånger vi behöver ha alla sju säten OCH barnvagn får vi väl ta sulkyn som får plats ändå helt enkelt eller skaffa en liten mindre variant att ha i bilen till shoppingvagn tex. Det blir nog bra! Det ska bli härligt att kunna få plats hela familjen igen  


Jag är av den åsikten att man inte ska klaga på vädret men det tänker jag göra nu ändå. Det är alldeles FÖR varmt för min smak! Jag kan itne bada heller eftersom jag får mjölkstockning och poolen har gått sönder lagom till värmeböljan också. Just nu måste jag nog faktiskt säga att jag längtar efter regn. Huset ser ut som hejkomochhjälpmig eftersom jag inte klarar att städa i värmen. Tvättar gör jag däremot gärna, nere i källaren, så för en gångs skull har vi rätt lite tvätt därnere. Det trodde jag inte var möjligt dagarna efter midsommar när vi hade tvätt över hela huset och HELA tvättstugan var belamrad med högar som behövde tvättas. Nu återstår kanske tre maskiner därnere varav en är med ylletvätt av vantar, mössor, sockor, mattor och sånt som aldrig blir av annars. Men trots att det är lite för varmt(och fuktigt!) för min smak så njuter jag. Det är ändå inte många dagar med sån här värme här uppe i kallaste norden så jag sitter i skuggan och tittar på barnen som leker med vattenspridaren i brist på pool. Det känns avlägset nu men hösten kommer liksom snart och det var inte länge sen snön försvann... Snön finns tom kvar i sommarvärmen på snötippen och lär så vara hela sommaren. Den lär nog knappt hinna försvinna innan nya snön kommer. Det perfekta hade varit dock om jag fick bada och jag och maken hade semester ihop så vi kunde åka iväg tillsammans. Jag åker INTE och badar med fyra barn själv. No way José!

Nu ska jag ta och packa lite för vi åker ut till mamma och pappa några dagar och är kattvakt. Sen lär vi få komma hem, packa om för att åka till Köping först och sen förhoppningsvis Torsborg och sommarstugan där som visst är ledig  Karin, yavuz och vi tänkte försöka grilla där på torsdagkväll nästa vecka om det går som vi hoppas.

Presentation

Tjejtrissen, smedkvarten och resten av familjen.

Fråga mig

3 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
     
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13 14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27 28
29
30
31
<<< Juli 2010 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards