Direktlänk till inlägg 13 oktober 2015

Det här med giftfritt/plastfritt

Av Fia - 13 oktober 2015 11:05

Två av grupperna jag hänger i på fejan handlar om att leva plastfritt(så gott det går iaf) och giftfritt. Plastfrittgruppen läser jag mer i måste erkännas. I giftfritt är rätt många... ja vadå? De har gått rätt mkt längre än mig iaf. VÄLDIGT mkt längre än mig. Jag ogillar plast pga gifterna i det men sen är det rätt fult också. Tycker du inte det så är det okej, jag lovar. Jag ogillar det faktum att plaster läcker gifter ut i miljön där vi bor. Rent krasst, om jag skippar plasten slipper jag liksom damma och damsuga varenda dag. Det är skönt  Dessutom lever vi på en och samma jord och om lilla jag kan göra någonting som ger mindre avtryck så kan jag iaf försöka. Det är inte ens jobbigt i nuläget. Det ser finare ut hemma(naturmaterial, porslin eller trä istället för plast).


Jag inser att vi levt rätt giftfritt ändå av bara farten. Jag försöker handla ekologiskt inom rimlighetens och ekonomins gräns, lagar mat från grunden och skurar golven med såpa. Det är inga stora förändringar som behövt göras. Mer kan absolut göras men jag är mer praktiskt lagd också. Om vi har en fleecetröja i rätt storleka använder vi den men när den är urvuxen kanske vi väljer att köpa ett annat material istället.


En sak som stört mig lite dock är det som äts på lördagar. UNgarna, och resten av familjen gillar godis men det känns inte så himla giftfritt direkt. Jag funderar på att börja baka eget istället. Kexchoklad tex är väldigt enkelt men frågan är om man vinner något på just det? Sura godisar kan ersättas med fruktremmar. Ser liksom likadant ut iaf. Smakerna kan också varieras efter säsong och smak. Jag vet inte om vi kommer byta ut allt men jag kommer nog börja smyga in saker iaf som ersättning. Många bäckar små är principen till förändring hemma hos oss. Vi får se om det lyckas.

 
 
Ingen bild

Hagbard envirotainer

13 oktober 2015 17:00

Såå, om du låter bli att köpa en plasttröja, blir miljön bättre då? Blir miljön bättre om folk börjar köra elbil? Inget försåtligt alls, jag är bara nyfiken på hur du ser på saken.

 
Fia

Fia

15 oktober 2015 13:30

Om naturen rent krasst blir bättre rent kortsiktigt? Nej troligen inte eftersom någon annan kommer köpa tröjan. Jag däremot vill kanske inte bidra med att fleecetröjan släpper ut alla dessa plastpartiklar i miljön/haven som sen bildar dessa landmassor av plast som också hamnar i magen på fiskar, fåglar och andra djur och följaktligen även i våra kroppar till slut i form av miljögifter.
Jag är inte så naiv att jag tror att lilla jag kan förändra världen för jag kan inte göra ett skit men om många små jag tar aktivt avstånd så kanske det kan hända något. Dit är vägen lång. Jag skippar gärna plast men jag tänker inte gå runt och predika för alla andra hur de ska göra. Det är lite besvärligare att försöka minimera plastanvändningen. Det förnekar jag inte.
Och jo, i långa loppet tror jag miljön blir bättre om vi minimerar användningen av fossila bränslen som olja, plast och parabener i rengöringsprodukter osv men det förutsätter liksom att vi hittar bra miljövänliga alternativ och där är vi inte än. Målet är inte att vi ska återgå till gamla häst och vagntiden. Bilar behövs i ett modernt samhälle men kanske finns det bättre alternativ än just olja att driva dem med? El är inget vidare alternativ om man ska längre än pendla inom staden till och från jobbet. Det fungerar inte alls för längre pendling eller på landsbygden tex. Batterierna har sina begränsningar.
För min del kom nog väckarklockan när staten går ut och uppmanar alla förskolor att de ska minimera användningen av plast(leksaker, förbrukningsvaror, golv, väggar osv) runt barnen eftersom man sett att plast läcker ut kemikalier till omgivningen som hamnar i dammet vi andas tex.
Jag tänker inte skriva en avhandling här men du vet var jag finns<3

http://tjejtrissen.bloggplatsen.se

 
Energiingenjören

Energiingenjören

16 oktober 2015 04:26

Det är klart det gör skillnad i det långa loppet! Om alla som hade möjlighet började köra el-bilar och samtidigt inte levde över jordens resurser utan tänkte mer som Fia skulle jorden förmodligen leva lite längre. http://www.teslamotors.com/sv_SE/powerwall

http://Umeå

 
Ingen bild

Hagbard envirotainer

19 oktober 2015 17:53

Härligt positiv naivitet där ingenjörn :-)
Jag har bara två saker att säga:
All olja som pumpas upp säljs och används globalt.
En elbil driven av kolkraftverk är inte bättre än bensin.

Förresten hade jag fel, jag hade faktiskt ytterligare en sak att säga, det går åt helvete.

 
Fia

Fia

21 oktober 2015 17:42

Hagbard, vilken optimist du är ;) Jag förstår var Linnéa fått sin ljusa syn på mänskligheten ifrån :D

http://tjejtrissen.bloggplatsen.se

 
Ingen bild

Energiingenjören

22 oktober 2015 23:03

Självklart skall alla elbilar drivas av grön el, det är en förutsättning. Vad gäller oljan så sinar den sakta men säkert och vi måste lära oss leva utan den (om vi vill leva) och samtidigt förändra hur vi tänker leva (om vi vill att jorden skall leva).

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Fia - 4 juli 2017 18:38

Jag slutade skriva eftersom jag helt enkelt inte hade nåt att berätta. Vem vill läsa om när jag jobbar, jobbar och jobbar liksom? Ingen. Ekorrhjulet det gångna året har inte varit klokt. Vakna, jobba, hämta ungar, laga mat, skjutsa ungar och sen sova...

Av Fia - 19 januari 2017 08:52

4 novemeber började jag en jäkligt besvärlig resa. Den där man kämpar mot kroppen och vågen. Resan för att gå ner i vikt. Jag vet att jag har allting mot mig. Jag äter redan bra men ser ut som en medicinboll. Läkare, flertalet, säger att jag är en öv...

Av Fia - 28 november 2016 08:13

Vi har bestämt oss för att flytta, tror vi iaf. Huset vi bor i kräver sjukt mkt jobb. Huset är i halvdant skick. Det finns inte ett enda rum där det inte behöver fixas nånting. Vissa rum saknar värme, andra saknar förvaring som måste platsbyggas meda...

Av Fia - 19 oktober 2016 15:21

Emma har bestämt sig för att byta klubb. Hon har nu provtränat med båda klubbarna men beslutet kom i måndags då hon kände att hon litar på tränarna i ena laget. De är schyssta och tillmötesgående. Tjejerna i laget är också välkomnande och de tränar h...

Av Fia - 11 oktober 2016 13:54

Jag som alltid har sån skrivklåda har senaste månaderna inte haft tid att skriva. Hemma är det fullt ös och på jobbet är det ännu värre. Jag har vid ett par tillfällen "tagit ledigt" från kvällsaktiviteterna och ägnat kvällen åt att bara vara, ladda ...

Presentation

Tjejtrissen, smedkvarten och resten av familjen.

Fråga mig

3 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
      1 2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12 13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27 28
29
30 31
<<< Oktober 2015 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Skapa flashcards