Alla inlägg under maj 2014

Av Fia - 11 maj 2014 15:47

Jag jobbar som lärare och mitt jobb innebär att man dessutom jobbar som speciallärare. Det står inte så på uppdragsbeskrivningen men det är det mitt jobb går ut på. Däremot inser jag att jag nog måste gå speciallärarutbildningen. inte för att klara av mitt jobb utan för att klara av min roll som förälder. Ida må vara intelligent men det betyder inte att skolan går bra. Tvärtom! Läsningen går det helt klart framåt med men matten är som ett stort svart hål som aldrig släpper taget. Efter 2 år i skolan så har talet 1+1 knappt automatiserats och 3+3 kräver fingerräkning. Jag vet att hon inte ska räkna på fingrarna men ge mig gärna bra alternativ då i såna fall! Ungen har inte ens den mest grundläggande taluppfattningen och när den saknas, det är då jag fastnar för hur jobbar man då? 4+1 kan lika gärna bli 5 eller 3 som 41 liksom. Eller 15!

Varenda helg sitter vi där och tragglar och tragglar. Läsinlärning har jag iofs bara en ynka poäng i från universitetet(jo du läste rätt!) men där har jag iaf rätt bra hum själv och jag har några olika tekniker att ta till(montessori och bornholmsmodellen tex) men matte. Nix, nada!


För att visa vilken snurrig hjärna jag har just nu så kan jag tala om att ordet nix hatar jag. Det var det ordet mamma använda i affären när hon sade nej till godis när jag var liten  


Idag kämpade vi i två timmar med några tal i boken. 20+1, 70+5, 50+6. Den typen av tal vi räknade upp från 20 men ingen polett. Vi använde tallinjen-ingen polett. Jag försökte, farfar försökte(och gav upp illa kvickt!). ungen fick rast och sen komma tillbaka men ingenting fungerade. Två timmar in i kampen skrev jag upp massa tal i samma stil på ett papper med svar

20+1=21

70+5=75

50+6=56 osv och då tittar hon länge, tittar lite till, tar en paus, snurrar på stolen, tittar upp i taket, tuggar på pennan, tittar ner i golvet, snurrar på stolen lite till och drar i klänningen innan hon utbrister:

"Men ettan flyttar ju in hos 20" Efter det gick alla talet på ett par sekunder men frågan är om hon förstod nånting ändå eller om hon bara såg mönster? Jag gissar på sista. Just nu skiter jag i vilket för läxan blev gjord! Ibland är jag också bara mamma, inte lärare.


Nu ska jag strax åka iväg och jobba ett par timmar innan jag hämtar Linnéa från Alunda.

Av Fia - 9 maj 2014 09:38

Erik somnade på soffan igår   Det blev en lång dag på förskolan igår och jag kunde inte hämta förrän 1630. för våra barn är det iaf en väldigt lång dag då jag annars hämtar senast 15. Erik var gnällig till tusen men fick i sig lite mat innan han ville kolla på TV. Fem minuter senare tittade jag till honom och tja, han tittar kanske på sin inre TV  Han fick ligga kvar på soffan där ett tag för jag passade på att natta Ida först och städa Eriks rum innan jag bar in honom i hans säng och klädde av honom. Lite varmt att sova med två tjocka tröjor på sig  Han sov sig igenom avklädningen också så han var riktigt däckad. I natt kom svaret. Han är sjuk. Han har hostat och hostat och hostat sig igenom natten och om det inte ger sig så blir det lite bricanyl för han fortsätter hosta även nu. Det låter så där härligt astmatiskt. Han har inte astma men om jag åker in med honom får han bricanyl eller ventoline iaf just för att vidga luftrören som är täta och då kan han lika gärna få syrrans. Han lär inte bli friskare av att sitta i ett väntrum på vårdcentralen eller sjukhuset  


Imorse lämnade jag av Ida i kyrkan för ovanlighetens skull. Hon hade samling kl 8 där med kören och sen ska de ha två föreställningar idag på fm med sin musikal. Hon har längtat sen sist för det är verkligen det roligaste hon vet men det är också himla pirrigt så morgonen var lite mer fladdrig än vanligt och det vill inte säga lite   Hoppas att det går bra nu idag med. Kyrkan kommer vara fullsatt eftersom gamlisskolan ska kolla och sen även en annan skola i närområdet samt en eller flera förskolegrupper.  I söndags fick tjejen som sjunger första versen av sången panik så det blev lite förvirring där ett tag innan Ida klev fram och började sjunga. Får se om det går bättre idag.


ja, vad händer annars? I helgen spelar barnen fotboll som vanligt. Emmas ena match är inställd så det är bara två den här helgen. Ikväll är hon ledig. Linnéa spelar match lördagmorgon för att sen få byta om och åka iväg på dansen. Hon missade den förra gången eftersom jag inte var hemma. Det är snart dags för uppvisning där också, på stadsteatern  

Av Fia - 7 maj 2014 08:24

Tro det eller ej men livet snurrar vidare. Faktiskt så mkt att jag inte hinner sitta och blogga. På jobbet har det varit fullt upp så inte en sekund har funnits över. Tvärtom faktiskt!


Igår hade vi ett läkarbesök på BUP med Ida. Eftersom vi bara varit där en gång innan visste jag inte vad vi skulle göra alls för min erfarenhet säger att läkarbesöket görs för att knyta ihop säcken efter att allt är klart. Vi har iofs redan gjort hela utredningen en gång men eftersom det var ett par år sen trodde jag nog att de ville göra om den. Däremot hade vi fått frågan hur vi ställer oss till mediciner för Ida vilket kanske indikerade att de kanske skulle göra just det, knyta ihop säcken och redan kommit fram till ett resultat.


Vi fick komma in och läkaren ställde massa frågor till Ida. Allt mellan himmel och jord om hur det går i skolan, med kompisar, på fritiden. Efter fem minuter började hon svänga med benen, flytta runt på stolen men svarade snällt. Efter 30 minuter orkade hon inte längre och då fick hon gå ut och leka med en av skötarna medan jag och läkaren pratade vidare om hur Ida har varit sen hon föddes, om graviditeten, förlossning, hur vi har det hemma med rutiner, om resultat från utredningen som jag aldrig fick ta del av och det var sååå skönt att få höra det resultatet. Det var bara goda nyheter.

Det enda jag fått höra innan var att Ida hade vad man sade en ojämn begåvningsprofil. I mina lekmannaörom låter det som att hon iofs har sina styrkor men att hon kanske inte är den smartaste ungen i klassen. Igår fick jag höra att hon tvärtom ÄR väldigt intelligent men att hon använder sin intelligens för att väga upp koncentrationssvårigheterna och det är därför som hon har klarat sig så himla bra i livet jämfört med andra adhdtjejer. Nu ska hon få hjälp med sina koncentrationssvårigheter och ska då kunna använda sin intelligens fullt ut istället för att hitta strateiger för att få vardagen att funka. Låter himla vettigt tycker jag.


Läkaren berättade också att just ojämn begåvningsprofil har tjejer med adhd för de fokuserar och skärper sig på en sak för att sen bli distraherade och då blir resultetet sämre. Jag visste att adhdbarn var ojämna men inte varför innan.


Vad läkaren skulle komma fram till för diagnos visste vi iofs redan innan men Ida har nu på papper att hon har adhd och ska få mediciner för det. Eftersom olika mediciner fungerar olika bra så kommer det ta ett tag innan vi landar gissar jag med doser och preparat och det är väl det jag ogillar med centralstimulerande medel eller övrig psykofarmaka men jag har bestämt mig för att iaf prova för idas skull. Hon måste få chansen att kunna koncentrera sig och klara skolan. Det är hon värd.


Annars då? Vår lilla teaterapa hade premiär på årets upplaga av musikteater. Den heter Rock n Rollers Club och handlar om mobbing bland annat. Vill man se den så kan man komma till Gamla Uppsala kyrka nästa söndag då barnen inviger 850årsjubileet av Uppsala Stift. De var superduktiga och som vanligt så har körledaren med sin( ja hur beskriver man henne?) geniala galenskap bjudit in en världskänd jazzartist som spelar ihop med barnen under musikalen. Den körledaren är samma som har fått med sig en av Sveriges bästa operasångare till vår lilla kör  Kyrkomusiken i Gamlis har verkligen fått ett lyft. Se bara till att få behålla henne även nästa år!

Av Fia - 4 maj 2014 23:14

Idag fick jag ett mail från en bekant och präst jag känner. Hon undrade om jag ville vara mer aktiv i gudstjänsten, typ läsa en text eller leda en bön eller nåt sånt. Visst, jag har massor av idéer om hur man kan göra gudstjänsterna roligare, lättare att ta till sig utan att tumma på traditioner. Inte så många vet ju att jag valde mellan att bli präst eller lärare. Vilket jag valde det vet ni men prästyrket lockar mig fortfarande. Den enda skillnaden är väl att mina åhörare är aningens yngre och måste lyssna på mig vare sig de vill eller ej  För flera år sen berättade jag det för min bekant och det hade visst fastnat i hennes hjärna på nåt underligt ställe för att ploppa upp nu  


Iaf så fick jag ett mail från henne där hon kollade intresset i största allmänhet och då ett visst datum i synnerhet. Så långt är jag med i läsningen men sen börjar nog min hjärna hallucinera för hon berättar då att Gud ska avtackas samtidigt och det blir nog en rolig gudstjänst  



Presentation

Tjejtrissen, smedkvarten och resten av familjen.

Fråga mig

3 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
     
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16 17
18
19
20
21 22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Maj 2014 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards