Alla inlägg under november 2013

Av Fia - 6 november 2013 11:08

Emma är sig inte lik! I måndags kom hon hem från skolan, låg still på soffan och klagade över att det var träning. Det händer inte. Emma klagar aldrig över träningar. Det är det hon lever för liksom. Fotboll är det bästa hon vet. Jag började ana ugglor i den bekanta mossen. Hon kom iväg på träning iaf. Igår låg hon återigen på soffan, med en filt över axlarna och frös... Hmhmm? På kvällen kom huvudvärken. Då vet man att Emma har feber. Kände på henne och tja hon var varmare än mig iaf. Tempa mina barn gör jag sällan. Varför liksom`? Det säger ingenting alls. Vissa blir knalldåliga vid 37,1 och andra, som jag däckar vid 39,5 men kör på fram till dess. Jag går på allmäntillstånd vilket inte alls uppskattas av sjukvården dock.

Emma petade i sig ett par alvedon, gick och lade sig och imorse mådde hon illa. Tempen har inte givit sig då. Hon kräks alltid vid feber, varenda gång! Växer inte sånt bort??? Hon är snart 13 år. Hon får stanna hemma idag så får vi se hur vi gör imorgon. Bra vecka att bli sjuk på dock. Inga matcher alls och ingen träning och inga prov vad jag hört i skolan. Å andra sidan får man väl göra om prov då, eller hoppa  

Igår gick jag in och kommenterade läxor på UNTs hemsida. Kände att det borde jag verkligen göra som lärare. Jag är av den uppfattningen att läxor är bra, i måttliga mängder och bara om det fyller en funktion! Det ska handla om att repetera nåt som behöver repeteras och som redan gåtts igenom i skolan. Läsläxa är också bra, och matte. Däremot ser jag inte vitsen med att min dotter sitter timtal med läxor kväll efter kväll och kvällen före prov sliter sitt hår i frustration och får ont i magen och gråter av stress för att hon inte kan allting tillräckligt bra. Det visar på två saker, pressen är för hög och genomgångarna i skolan är inte tillräckligt bra. Min dotter vill ha alla rätt på alla prov. Det är det kravet hon sätter på sig själv. Vi andra jobbar intensivt med att det räcker om man gör sitt bästa. Livet måste få innehålla fler saker än bara studier och fotboll, ffa när man bara är 12år. Jo, hon går i sexan och har redan den pressen. Jag undrar lite hur det ska bli sen?

Lite nyfiken är jag också att det skiljer så enormt mellan skolor. Linnéa som är 9 och går i en 4/5a för att få utmaningen har läsläxa, matteläxa och SOläxa varje vecka. Det fungerar finfint. Nu över lovet hade hon värsta bibban med uppgifter men det är undantaget och hon fixar det utan problem även om planeringen brister en aning  Ida som går i första klass har helt individuella läxor. Det konceptet gillar jag faktiskt! Det är helt baserat på vad just den eleven behöver. Ida behöver träna kopplingen mellan bokstav och ord(A låter aaaa) medan andra läser böcker obehindrat. Eftersom Ida dessutom inte orkar med läxor på vardagskvällarna för all ork är slut efter skoldagen så får hon läxa över helgen istället när hon tycker det är roligt och hon har lust och koncentration för att orka jobba. Vardagskvällarna innebär bara gap och skrik. Dessutom är det av typen repetitioner. Det gillar jag!


Jag vet dessutom att mina barn har det väl förspänt. De har en lärare till mamma som kan förklara pedagogiskt och varierat för att de ska få chansen att förstå. Många barn har inte den chansen så jag tycker verkligen att läxhjälp i skolan borde vara ett krav för alla skolor. Inte för alla barn men för alla skolor att erbjuda.

Av Fia - 3 november 2013 21:36

Lovet är till ända och nu är det väl bara oxveckor kvar till jul. Hade inte varit fel med några dagar till tycker då jag men sånt är livet. Vi börjar lätt på jobbet med samtalsvecka. Vi trycker in alla 31 utvecklingsssamtal under en och samma vecka för att eleverna ska kunna träffa alla oss lärare samtidigt. Himla smidigt för oss och uppskattat av eleverna som får svaren och problemlösningarna på plats på sekunden  


Tänk att helgen har gått så fort?? Kan inte riktigt släppa att det redan är söndag. Vad har vi hunnit göra? I torsdags packade vi in oss i bilen och åkte till sjön, som bekant, där vi kokade korv över öppen eld och sen fick barnen bygga en koja under bänken.     De tyckte att det var lite småkyligt tydligen eftersom scouttakterna kom fram och de byggde vindskydd därunder. Mysigt var omdömet och mkt varmare än ute i snålblåsten där jag satt. Det var lite småkallt, det erkännes även om brasan värmde på bra. Det blåste typ storm därute och även om det syns dåligt på bilderna var det rejäla vågor. Dessutom såg vi att ett par var ute och paddlade kanot när vädret var som värst. Linnéa och hennes kompis hade fullt sjå att hålla koll för tänk om det var en döing som drunknat   Det var med lättade ansiktsuttryck som de såg att kanotisterna vände om igen och åkte tillbaka efter att ha kommit rätt nära.


I fredags var farmor, Faster Maria och Lowe här och hälsade på. Mycket mysigt att få träffa Lowe här. Han tyckte att det fanns massa fina leksaker att leka med också så han var inte så värst road av att åka hem sen när tröttheten började pocka på. Gosplutten så söt han är  Inga bilder dessvärre eftersom laddningsstiftet till min mobil gått sönder. Jag kollade lite snabbt vad det kostar att laga och 800 pix känns lite mastigt så jag köper nog en laddningsdocka istället för 200  Kanske tom två, en för hemmet och en för jobbet. Så ofta använder jag iaf inte usbporten för att ladda ner eller ladda ur saker. Jag tror att jag kan klara mig utan men annars får jag väl fixa det sen då. Enda gången jag använt det hittills är för att ladda över bilder från mobil till datorn men det funkar ju att göra till bloggen också .

Igår lördag så var det dags för Futsalmatch. Jag har saknat matcherna lite så jag är nöjd måste jag säga som får nåt att göra på helgen förutom städa och sånt tråkigt. Det springer inte ifrån en ändå  Efter det var det bara hem och köra en vända i tvättstugan innan gästerna kom. Karin och Yavuz var hit en sväng för att äta pizza med oss. Mkt roligare än att äta själv hemma.

Idag har jag inte gjot så värst mkt faktiskt. Skjutsat Linnéa till träningen, Ida till en konpis, kollat på tapeter med Emma som nu valt en hon gillar. Ut till Rasbo för att lämna tillbaka pappas yxa som jag lånade i torsdags och gosa lite med Fritte, dricka en kopp kaffe och slänga lite käft med mamma. Hem igen för att handla, fixa middag(som redan var fixad!) och sen var det läxor med Linnéa(om spöken och mänskliga rättigheter). lite nattning på det, mer läxläsning och sen fylla i en ansökan till fotbollsklass för Emmas del som vi ska skicka in. Emma vill inte gå men vi skickar in och gör provet iaf så får vi se sen. Man kan alltid tacka nej om man kommer in men det är svårt att komma in utan att ha sökt är mitt resonemang. Jag tror att hon kommer ångra sig om jag inte söker nämligen. När den ena kompisen efter den andra söker så. Det enda hon inte gillar med profilen är att det är just Gränbyskolan. Den har sitt rykte. Nu börjar mamma jobba där ett par månader iaf from imorgon så hon ska scouta lite åt oss också. Praktiskt va  

Presentation

Tjejtrissen, smedkvarten och resten av familjen.

Fråga mig

3 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
       
1
2
3
4
5
6
7
8
9 10
11 12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<< November 2013 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards