Alla inlägg under september 2013

Av Fia - 17 september 2013 13:58

Jag tror att det knappast kommer som någon nyhet för er som läser vad jag tycker om människor. Jag har två ingifta i släkten som är av utländsk härkomst som bekant om du är lite osäker på min inställning   Jag tycker att vi ska se varandras kulturer som berikande, språken(både talade och kroppsspråk och övriga sätt att kommunicera) som utmaningar. Jag kan inte se nåt negativt med att vi har invandrare i Sverige. Hur kan vi? För 150år sen var det vi som utvandrade. Då var det vi som var fattiga. Led av hungersnöd. Det är det man måste komma ihåg. Människor kommer sällan frivilligt till Sverige och samtidigt överger sina traditioner. De kommer för att de måste. De är i nöd. Deras land är i krig. Bomberna faller. De torteras och mördas. De svälter. Det är ingenting nytt under solen att människor flyr då. Migrationer är nånting som alltid funnits i mänsklighetens historia. Nu har vi förmånen att ha ett förhållandevis rikt land med social trygghet, utbyggt skyddsnät och ett tryggt samhälle som inte löper minsta risk för att råka in i ett krig de närmaste åren. Vi har inte krigat på 200 år, nästa år iaf. Om jag var i nöd och började titta mig omkring skulle jag okcså fly, för barnens skull om inte annat. Sammar resonemang skedde 1850 då Carl-Oscar och Kristina emigrerade från Småland till Nordamerika. Samma resonemang sker nu. Vart kan vi ta vägen dit vi är trygga? Vart kan vi ta vägen där vi blir väl mottagna? I många fall är svaret Sverige. Det är nåt vi ska vara stolta över.


Däremot ser jag en del brister. De bristerna finns inte hos de människor som kommer till oss. Bristerna finns i mottagandet de får. Nyanländna har som regel snarare än undantag traumatiserats. De behöver få bra hjälp att bearbeta sina händelser för att kunna komma vidare. Den hjälpen finns inte idag, iaf inte i tillräcklig utsträckning. Varje dag möter jag traumatiserade ungdomar som antingen fått fly själva som småbarn eller som har föräldrar som traumatimserats, flytt och inte fått tillräckligt med hjälp och därmed inte klarat ge sina barn det de behöver. Ungdomar som försöker nöta in engelska verb och till synes meningslösa satser när hela deras liv kretsar kring vad som händer i Syrien just nu. Vad händer med deras familj i Palestina? Lever farmor i Afghanistan som inte kan gå? Vad hände med släktingarna som gått under jorden i Ryssland eftersom de inte kan ta sig tillbaka till sitt hemland men heller inte kan söka asyl i Ryssland utan då blir satta i fängelse?


Tänk på det nästa gång du svär över alla invandrare som slåss och bråkar. Vad har de egentligen fått för alternativ? Har de fått hjälp att bearbeta sina upplevelser? Kanske slagsmålet är det enda sättet man fått lära sig att hantera dispyter? Det är lätt att sitta hemma i trygga Sverige och döma. En vis person sade en gång att man skulle inte döma en annan människa förrän man gått många mil i hens mockasiner. Det tål att tänkas på. 


Om du, som jag, tycker att det är viktigt att alla människor måste behandlas lika kan du gå in och skriva under på ossalla.nu. Det har jag gjort!  #ossalla

Av Fia - 16 september 2013 12:40

Har du vågat dig in på Klimatkollen? Det har jag gjort och hade väl inga jätteförväntningar på våra resultat. Visst lever vi rätt snålt och inte har vi massa onödiga prylar heller. TVn stängs av framme på tvn eftersom fjärrkontrollen är borta sen länge och därför finns inget val iaf. Vi har fortfarande kvar vår gamla tjocktv eftersom den inte går sönder, bortsett från fjärrkontrollerna som försvinner då. Apostlahästarna fungerar fint som kanalbytare   Stereon är modell gammal, möblerna är ärvda eller inköpta på IKEA men används till de går sönder tex. Jag kände väl att kolla kan man göra så sagt och gjort. Hur det gick? Tja, ungefär som väntat kanske?


Jag/Familjen konsumerar 5,2 ton Co2e per år vilket ligger inom det gula fältet. Självklart hade jag kanske föredragit det gröna men två bilar inom familjen är ingen bra idé då. Även om andra bilen knappt används så finns den. Den är gammal, drar massor och båda våra bilar går på bensin. Jag kan lugnt säga att bilarna var det som drog upp resultatet, rejält! 2,4 ton kom därifrån. Tänk så duktiga vi är på allting annat då! Trots att tvättmaskinen går i ett och diskmaskinen med  Jag får trösta mig med att om alla levde som mig skulle iaf utsläppen minska från 50 miljarder ton till 35 miljarder ton. Det är rätt hemskt det med å andra sidan...







Av Fia - 15 september 2013 12:32

Idag är Emma iväg och spelar match mot Fjärdhundra. Ska bli spännande att höra resultat sen. Själv fick jag Linnéas match på min lott. Kl 10 kom hennes tränare och hämtade henne. Planen var att jag skulle komma efter lunch med småfolket. Vi får se hur det går för Erik är toktrött och har nu krupit ner i sängen. Enl Ida somnade han nästan på studsmattan. Det måste ju nästan vara en bedrift:-)
Själv är jag ungefär lika pigg. Borde göra massa saker, tvätta, städa, röja, sortera undan sommarkläderna, packa ner filtar, lakan och nallar till en kollega som ska åka nee med grejer till ett barnhem i Afrika. Grejer har jag gott om:-) Nu har jag tid men är trött istället. Får pigga upp mig med en kopp kaffe istället och göra det som måstes.

Av Fia - 14 september 2013 22:58

Skengravid. Jag har en mage i dubbel storlek, ont i tjejmagen som sjutton med typ förvärkskänning på det, fogarna har sagt upp sig och därmed ryggen. Det sista kom som en fin gåva före lunch och sen kunde jag knappt gå. Hukandes och dragandes fötterna efter mig som en gammal gubbe hasade jag mig fram resten av dagen. En hasandes gubbe med 7månaders bebismage som såg ut att ha glömt rullatorn hemma. Hot Mama coming your way;-)
Varför har jag PMS när jag inte haft mens på typ två år??? Hormonspiralen fungerar klockrent men ta gärna bort det här också. Det kommer ung 2-4 ggr per år men jag slipper gärna helt.

Av Fia - 13 september 2013 10:51

Det gäller ju att passa på. Gårdagens skörd fick bli klyftor som får ligga i frysen i väntan på att bli äppelpaj eller äppelkräm eller vad vi nu hittar på. 7 liter har vi där. Jag ringde också musteriet igår för att kolla om jag kan lämna in men äpplena är för mogna tyckte han. Nu mustas det bara vinterfrukt och sena höstäpplen. Jag som trodde man använda mogna frukter till det???? Kart kan ju inte vara goda liksom... Mamma, vill du inte ha dina Ingrid Marie eller vad de heter så lämnar vi gärna in för mustning  I helgen ska jag koka några liter till av mos sen får det räcka. Ungarna kommer få äta mos så det rinner ur öronen på dem  


Annars är det en rätt lugn helg faktiskt. På lördag är det inga matcher inbokade. Vad gör man då en hel dag när det inte är någon fotboll???? Måste man städa hela dagen då  Ja, det behövs för när det är så här varmt har då inte jag prioriterat någon städning. Eller ska det bli skönt i helgen också kanske??? Då kan jag ligga och jäsa i solen istället... På söndag däremot spelar Linnéa matchsammandrag i Knivsta och Emma spelar i Fjärdhundra så den dagen är räddad.

Av Fia - 12 september 2013 19:41

Nr 72 den här säsongen

Och vill man finns det hur mkt som helst att ta av på marken och ändå har kusinen hämtat tre säckar, min jobbarkompis får en full påse imorgon och hämtar mer i helgen.

Men åh vad vackra de är i år äpplena

Undra hur mkt mos man behöver? Nu har jag ung. 10 liter. Funderar på om jag ska frysa in äppelklyftor till framtida pajer och oväntade gäster:-) Äppelchutney kanske är gott?

Av Fia - 12 september 2013 19:08

På jobbet alltså:-) På baksidan av trädgården ligger den här och latar sig

Sen sträcker han på sig, tar lite smaskigt gräs innan han lägger sig ner igen på andra sidan. Eleverna är helt fascinerande att den finns där, mitt i stan:-)
Då har de inte upptäckt våra andra husdjur. De hoppar runt betydligt mer, i träden och på stegen upp till taket. Vi har döpt dem till Piff och Puff. Två ekorrar alltså. Mysigt!

Av Fia - 12 september 2013 19:00

Erik vill att jag sitter i soffan när han ska sova och jag roar mig en stund med icke nyttiga saker. Idag var det spel och jag är rätt nöjd när jag slår eget rekord och dessutom tredubblar mitt personbäst samtidigt som jag klarar tre uppdrag på samma lopp:-D

Nu ska jag gå ut och plocka äpplen till mig själv och till en jobbarkompis som vill koka eget mos.

Presentation

Tjejtrissen, smedkvarten och resten av familjen.

Fråga mig

3 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
           
1
2
3
4 5 6
7
8
9 10 11 12 13 14 15
16 17
18
19
20
21
22
23 24
25
26
27
28
29
30
<<< September 2013 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards