Alla inlägg under november 2009

Av Fia - 19 november 2009 19:47

Idag var det så dags för nästsista besöket innan bebisen kommer, om jag nu inte går över tiden. Idag pratade vi om mina förväntningar inför förlossningen och jag hade förberett mig med några stolpar som jag ville ha med i journalen. BM tyckte att mina stolpar var så bra så den ligger i journalen istället för att hon skrev in dem. Hon sade att det märktes att jag fött barn innan och att jag kände min kropp ganska väl:D

Mina stolpar som jag hade tagit upp gällde mottagandet när vi kom in:

Jag vill inte att man börjar med att köra CTGkurva och annat för jag åker inte in förrän jag faktiskt ska föda, dvs krysta ut barnet. Förra gången fattade inte bm på förlossningen att jag faktistk försökte andas igenom krystvärkarna och började koppla in ctg och annat när en annan bm kom in och avbröt eftersom hon tyckte att jag krystade... Nähä`?!?! Jag fick skjutsas in på ett rum och födde bara några minuter senare... Tänk om hon hade kopplat in ctg'n och lämnat mig där??? Då hade jag liksom fött ensam i mottagningsrummet. Inte heller kunde jag protestera för jag går helt in i min själv där på slutet så jag kommer ihåg att jag var arg men kunde inte säga ifrån.

De andra stolparna var:

Mårten  ska inte behöva se mitt underliv under förlossningen eller ens få frågan. han blir alltid lika underbart grön i ansiktet av tanken och har varit på väg att svimma. Finns ingen anledning att ens fråga den här gången då tycker jag som heller inte vill ha honom ngn annanstans än i huvudändan..

Jag vill få hjälp att andas ut barnet istället för tokkrysta och här flaggade jag för att jag var envis!!! De får vara envisa tillbaka och hålla emot som de gjorde förra gången. Det var en rätt schizo upplevelse att jag blev arg för att de motarbetade mig samtidigt som jag var tacksam för att de gjorde som jag bad dem:D

Jag önskade också bedövning vid sömnadsarbetet efteråt och då inte bara sprayen utan faktiskt en spruta med lokalbedövning. Förra förlossningen hade de väldigt roligt åt mig att jag födde utan bedövning men fick det postnatalt dvs när bebisen var ute. Jag bjuder på det roliga i såna fall!!!

 Annars pratade vi mest om mina rätt snabba förlossningar och hon informerade mig om att om det kommer gå lika snabbt den här gången som med LInnéa så skulle det bli aktuellt med ambulans och hemmafödsel... Det återstår att se men det är nog inte maken med på alls Förvånad Själv skulle jag nog gärna göra det hemma istället för att behöva åka in när det är som värst. Jag vill ju heller inte åka in för tidigt dvs åka in med värkar och ha ont där. Det fungerar mkt bättre att ha ont hemma i lugn och ro. Känns mkt mindre då.


Värdena var annars bra idag med.

BT var 130/78

Vikten ligger på -3kg trots en massa vätska i händerna och fötterna.

Ingenting i urinen, äggvita letade hon efter pga vätskan men det var noll.

Blodsocker var 4,9. Tja allting var bra alltså.

Magen har nu blivit 37cm stor och bebisen trodde man låg med huvudet neråt. Hon hämtade en annan bm som också kollade men det fanns en hård boll neråt men inte uppåt och det skaver som tusan neråt så jag tror de har rätt. Däremot ligger den VÄLDIGT högt upp och är väldigt rörlig så om vattnet går måste jag lägga mig ner och ringa dem eftersom det finns en liiiiiten risk att navelsträngen åker ut före huvudet och kkläms. Oroar mig inte för det för mitt vatten har inte gått de två senaste förlossningarna... Med emma så gick det lite grann men sen stoppade huvudet igen den revan och man fick ha sönder hinnan en gång till för att få ut det. Känns int som att det är så stor risk då. Ida föddes ju tom med segerhuva dvs med hinnsäcken i behåll. Betyder tydligen tur fick jag höra då och är rätt ovanligt. Kul att man kan roa ngn:D

Hjärtljuden låg och pendlade mellan 140-145 så det blir nog en fjärde tjej! Börjar nästan längta efter en till tjej av ngn anledning. Det låter så coolt att ha fått fyra tjejer.

Av Fia - 19 november 2009 19:45

Den här historien är så bra att jag vill berätta denSkrattande

Ett man och en kvinna var på semester Efter middagen ville maken ta en tupplur.
Frun bestämmer sig då för att ta en tur i båten, fastän hon inte känner till sjön. Hon åker ut en bit, lägger ankar och tar fram en bok och sätter sig och läser.
Plötsligt kommer skogvaktaren förbi i sin båt. Han stannar bredvid kvinnan och säger:
God morgon, frun! Vad gör ni?
Jag läser en bok, svarar hon (och tänker, Syns inte det?) Det är fiskebegränsning här, informerar han.
Ja, det är möjligt, men jag fiskar inte, jag läser.
Ja, men du har utrustning till det. Så vitt jag vet, så kan du ju börja när som helst. Jag måste ta med dig in till stationen och skriva en rapport.
För att jag läser? svarar hon tvivlande.
Ja, det är fiskebegränsning här, informerar han igen.
Men jag fiskar ju inte, jag läser.
Jo, men du har utrustning till det, så du kan ju börja när som helst. Jag måste ta med dig in till stationen.
Om du gör det blir jag tvungen att anmäla dig för sexuella trakasserier, säger kvinnan.
Men jag har ju inte rört dig, säger skogvaktaren.
Det är sant, men du har utrustning till det. Så vitt jag vet, så kan du ju börja när som helst.
Ha en bra dag, frun! sa skogvaktaren och åkte iväg.

SLUTSATS: Argumentera aldrig med en kvinna som läser. Det är troligt att hon kan tänka samtidigt..

Av Fia - 16 november 2009 13:00

Just nu sover jag och maken uppe i husets minsta rum och där får det preciiiiis plats en säng och ett skrivbord. Det är tur att garderoben är inbyggd;) Bredvis vårt rum ligger Idas rum/lekrummet där Linnéa just nu också sover. Där inne finns också skötbordet samt i nuläget ett stort klädskåp som ska bort.

Nere i källaren sover just nu iaf Emma i husets största rum och där ska hon få möblera själv, samt ett "relaxrum" och Linnéas blivande rum. Det är här mattan ska in. I detta rum finns en garderob som iofs är fin och väggfast men ack så opraktiskt... Funderar på att riva ut den och ställa in klädskåpet som är mkt bättre ur förvaringssynpunkt men problemet här är ju att då saknas det tapeter???? Det finns inte nya att köpa och jag är toknöjd med den vi har så jag tänker inte ta bort den förrän alla våra barn har passerat prinsessåldern... Flickor i den åldern älskar verkligen tapeten trots att det inte är en prinsessa på den;) Hur kan man lösa detta lilla problem???? Får fundera några svängar till på det antar jag men det måste ju bestämmas innan helgen för då läggs ju mattan in!


I det sk relaxrummet som egentligen bara är ett datarum med tv/dvdspelare och just nu huserar även Linnéas säng där som i helgen får komma in i hennes eget rum istället. Här har jag en dröm! Jag skulle dels vilja få ner vår fula soffa dit och införskaffa en ny till vårt vardagsrum. Här är maken med på noterna. Men sen skulle jag vilja flytta ner skrivbordet i vårt rum för att bebisens vagga och senare spjälsäng ska få plats i vårt rum. Här är maken inte lika med på noterna men jag vill att bebisen HAR en egen säng i vårt rum... Dessutom behöver jag en arbetsplats när jag börjar jobba där jag får vara ifred samt att skrivbordet kan i såna fall användas som pysselhörna för de stora barnen. Eftersom vi har en grind i trappan kommer inte Ida och i framtiden bebisen ner dit och kan stöka till. Säg att detta låter som en bra idé???? ;) Får ta och lägga upp detta strategiskt för maken tror jag men han är svår! På typiskt manligt manér så ska man först lägga fram ngt och sen vänta ett år eller så tills han själv kommer på den fantastiska idénFlört 

Av Fia - 15 november 2009 12:50

Den visan känner många igen eller kan tom. Jag har idag konstaterat, iofs inte för första gången, att vi är i såna fall tre släkten på jorden. Barnen, kvinnorna och männen. Män är definitivt ett obegripligt släkte tycker jag trots att jag då gillar mitt eget exemplar här hemma så förstår jag honom inte alltid. Låt mig ta ett exempel!


Idag har han varit ut i garaget och kommer in med händerna fulla med olja. Inget konstigt med det men han travar glatt fram till diskbänken där jag diskar undan frukostdisken för att tvätta händerna. Jag hänvisar in i badrummet men han blir sur för det blir ju så smutsigt därinne då(men inte i köket alltså där jag faktiskt rengör?)?????? Dessutom  påpekar han att diskmedlet ju faktiskt stod i köket... Jaha, jag som trodde att burken med avfettningsmedel för händerna var införskaffad av just den anledningen`?????? Där ser man, man lär sig ngt nytt varje dagSkrattande 


Dessutom kan man tycka att om man nu ser att handfatet blir skitigt av att han tvättar sina händer, borde man kanske inte ta trasan och torka av handfatet då?????? Sååå många sekunder tar det inte liksom och oftast räcker det tom att man skäljer av det när man ändå sköljer händerna... Som sagt, män är ett folk, ett folk som ngn nog borde upptäcka och hitta lösningen på!

Av Fia - 14 november 2009 09:23

Tack för en fantastiskt morgon då ett av barnen vaknar i ottan och struntar i att väcka mellansyster utan istället väcker storasyster som är snäll och går upp med henne. Tack för fantastiska barn som sätter sina småsyskon i första rummet och låter dem titta på det tvprogram/videoprogram som de vill och själva sitter kvar för att lillasyster vill det. Tack för små dramaföreställningar på morgonen där storasyster som verkligen borde ha legat kvar i sängen blir arg på lillasyster och i sin ilska kastar fjärrkontrollen över hela vardagsrummet. Fjärrkontrollen som efter lillasysters pyromanperiod för ngt år sen lades för att smälta ihop på den varma spisen. Tack för att luckan åkte av så vi kan byta batterier i den (om den nu hade fortsatt fungera). Tack för att pappan vaknar upp på sin allra bästa sida och klampar in i vardagsrummet med ullstrumporna på sig och skriker på storasyster för att hon är arg på lillasyster och för att hon haft sönder fjärrkontrollen. Tack för att han lägger sig i en konflikt som redan är utredd och dessutom bättrar på situationen genom att säga att mellansystern ju varit så snäll hela morgonen. Tack för att storasyster som VERKLIGEN gått far and beyond i sitt storasysterskap under mrogonen flyger ner för trappan och slänger sig på sängen och storgråter.


Gode gud ge mig styrka att leva i denna underbara familj och ffa ge mig styrka att kunna behålla lugnet och sinnet i behåll när tonårsstormarna rasar som värst och pappan som nog inte är van vid tonårstjejer flyger i luften!

Av Fia - 13 november 2009 08:02

och med risk för att svära i kyrkan så måste jag säga att 40-talister måste vara straffet i vårt samhälle! Maken till egoister får man nästan leta efter, eller nja de är ju rätt mångaSkrattande Vad är nu orsaken till att jag ondgör mig över en hel generation? Här i landstinget har vaccinationerna för svinisen kört igång. Precis som överallt annars har man valt riskgrupperna först och sen efteråt får alla andra sina sprutor. Helt ok säger jag. Ingenting konstigt med det! Här i landstinget har man dock valt kaosmetoden vad gäller sprutorna. Det verkar som det finns två olika alternativ. En där man kallas eller får komma till SIN mottagning för att vaccineras och så den av mig namngivna kaosmetoden dvs alla som har lust att drabbas av allsköns sjukdomar ställer sig i timslånga köer med och utan barn och får i bästa fall en spruta om nu inte vaccinet tar slut förstås... Det är här som 40-talisterna kommer in. På de allra flesta vaccinationsmottagningar är det en stor del 40-talister som tar sig plats i kön fast de inte hör till en riskgrupp och när man konfronterar dessa och personalen så får man till svar av iaf personalen att det är enklare att ge dessa sprutan än att ta diskussionen... Jag säger ingenting om personalen frö de gör verkligen sitt jobb och mer därtill och de har en poäng men så har vi egoisterna som faktiskt anser sig så otroligt viktiga att de måste gå före i kön före barn och människor med kroniska sjukdomar. Det är ju också rätt ofta som dessa människor inte ens har valet att stå i kön i timslånga köer eftersom de inte kan riskera att drabbas av fler infektioner och vem med vettet i behåll ställer sig i en sån kö med flera små barn??? Man kan nog lugnt sagt säga att kaosmetoden som sker i vårt landsting lämnar en hel del i övrigt att önska både vad gäller planering och eftertanke men hur kan så många 40-talister anse sig ha rätt till vaccin före alla som löper större risk att drabbas??? Och jo då, jag vet att ALLA 40-talister inte är egoister. Känner många själv men det går inte att bortse från att denna generation just nu tar för sig på bekostnad av andra och dessutom är beredda att ljuga om detSkrikandes. Heder till er andra som inte gör det!




Av Fia - 12 november 2009 10:44

Igår hade Emma och jag en riktig myskväll-bara hon och jag! Imorgon är det maskeraddisko på skolan och eftersom jag lovat Emma en ny klänning till det(och jul) så var vi tvungna att fixa den den här veckan. Maken blev hembeordrad i vettig tid och vi kunde åka iväg. Vi hade iofs redan tjuvstartat genom att låta småttingarna vara kvar på dagis en timme extra och jag hämtade Emma tidigare från fritids. Vi åkte till Lindex och där sprang vi på klänningen med stort K. Både Emma och jag föll för den på en gång och hittade samtidigt resten av outfitten(exkl skor). Klänningen är svart(så klart) i typ satinmaterial med tyllkjol och över hela klänningen finns det strasstenar som glittrar i turkost, cerice och guld. Till det hittade vi en  svart jacka, midjekort sak a' la Pernilla Wahlgren och åttiotal och inte blev det mindre åttiotal av att Emma hivade upp ärmarna till armbågarna och hävdade att SÅ ska det vara, bara axelvaddarna som saknadesObestämd Sen kommmer vi till det som verkligen satte pricken över iet. Hon har chockrosa strumpbyxor och över det har hon svarta, genomskinliga tights med blommönster och sist men inte minst så fick hon svart nagellack... Jag gick hem och provade nagellacket i hopp om att det skulle glittra lite grann iaf eller åtminstone vara ganska tunt men det heter Moonless night och det stämmer... Det täcker otroligt bra! Nåja, nagellacket är till festen och inte till jul och resten av kläderna var faktiskt väldigt fina, ffa klänningen! När vi shoppat klart så avslutade vi kvällen med att gå och fika. Tror nästan att det var bäst för Emma kom igång och frågade massor om hur jag och maken träffades och så berättade hon att hon skaffat ny pojkvän fast jag fick inte berätta vem... Ni får fortsätta leva i okunnighetSkrattande

Emma och jag konstaterade att det fanns HUR mkt kläder som helst just nu som hon tyckte var snygga så nu sitter presentkort på kläder rätt högt upp på önskelistan!


Nu återstår en liknande kväll i Linnéas sällskap också för jag har lovat även henne en julklänning men det är nog ingen jättebrådska. Tror inte hon har fler kalas innan jul, i såna fall lär det bli innan det för hon har ju ingenting att ha på sig som är snyggt tydligen... Allting är bara gammalt!!!! Okej, hon har en poäng. Hon får i princip inga nya kläder då hon ändå har sjukt mkt mer än hon behöver eftersom hon får ärva från Emma, grannen och dagisfröken. En ny julklänning ska hon få iaf så hon kan få känna sig fin på kalas. Det är viktigt för henne! Även här kan jag tipsa om att kläder i julklapp kommer gå hem men köp då inte vardagskläder för det finns utan satsa på sånt som är lite extraGlad

Av Fia - 9 november 2009 18:10

utvecklingssamtalet alltså! Efter att ha tittat på skolans variant av IUP så kunde jag konstatera att jag inte förstod så mkt och det var jag ärlig nog att säga när läraren frågade. Fast hon höll med mig faktiskt:D Hon har inte varit med och gjort den. Men det var som jag misstänkte att den sträckte sig ända till femman. Emma har faktiskt, så när som några få saker, klarat tvåans kurs redan nu och det är ju ändå en termin kvar:D Det som restade var att kunna alla geometriska figurer som är kvar från tiden innan lärarbytet. Det skulle man jobba med redan i ettan och vår lärare hade precis avslutat det mastodontarbetet med sin förra klass och var mer än lovligt less på det så hon har medvetet väntat sen det uppdagats att trots att alla skolor i hela kommunen skulle ha jobbat med det så har inte klassen lärt sig det... De har säkert jobbat med det under förra regimen men som sagt, inlärningen då var ju minst sagt låg. Nu kommer hon jobba med tvådimensionella figurer samtidigt som de nosar på de tredimensionella och det verkar vettigt! Emma har annars lärt sig hur mkt som helst sen lärarbytet och hon stormtrivs fast det visste vi ju redan! Nu spanar vi vidare och nosar på treans kurs och vad hon kan förbättra för läraren, precis som jag, anser att allt kan utvecklas och bli bättre och det finns ingenting som heter att man är klar med ett år utan man jobbar vidare och utvecklar det man redan kan!

Inom skolans värld finns det två slags mål, strävansmål och mål att uppnå. Det sista är precis vad det låter som. Dit ska alla nå. Strävansmål är lite högre mål och där finns det utrymme för att förbättra de befintliga kunskaperna. Det är bara sååååå himla skönt med en lärare som inser att uppnåendemålen inte är själva målet utan faktiskt minsta acceptabla nämnare... Herregud, nu börjar jag verkligen låta som den lärare jag ärFlört

På Emmas utvecklingssamtal kom vi dock fram till att Emma ska jobba lite med att hitta på historier/sagor och utveckla dem, inte sluta så fort... Hmm, antar att det nog itne är min fantasi hon fått då för jag fick alltid i uppdrag att begränsa mig istället:D Vad skulle hon mer förbättra? Jo, hon skulle berömma sig själv mer! Vi hade en lång diskussion om att Emma inte tar åt sig beröm och det är nu jag nog nästan blev förälskad i läraren. Hon måste ha läst Jesper JUul!!! Hon sade då att Emma inte ska berömmas utan måste träna på att berömma sig själv och att vi inte ska säga att hon är duktig utan faktiskt säga åt henne att nu har de varit duktiga och att de ska berömma sig själva. Berömmet i sig blir alltså meningsbärare, inte ett sökande efter godkännande! Ja, hon uttryckte det så mkt bättre och den käre Jesper också men ni förstår vad jag menar hoppas jag. Detta behöver jag själv jobba på!

En annan sak som kom upp var kompisar. Emma är en bra kompis och ställer alltid upp. Det vet jag sedan innan men alla har inte kommit lika långt och tyvärr har ett par tjejer i klassen lite tråkig attityd, oftast ang kläder och valet av garderob!!! lite sjukt när de bara är åtta men så är det. Vi tog upp detta och pratade om att vi hemma pratar mkt om hur man är som en bra kompis och hur man inte bör göra. Vi diskuterar också hur man kan göra om ngn är dum mot en själv... Det är inte lätt men återigen kom läraren till räddning och sade precis sånt som Emma behöver höra men som jag aldrig tänker på själv. Oftast är det väldigt osäkra tjejer som håller på så här och är man modig nog att välja sin egen väg(underförstått som Emma) så är de gärna lite på och kollar hur säker man är... Jag tror att Emma behövde få höra att det egentligen är synd om tjejerna som håller på så här! 

Ja, som ni hör så gick det riktigt bra på utvecklingssamtalet!

Presentation

Tjejtrissen, smedkvarten och resten av familjen.

Fråga mig

3 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
           
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12 13 14 15
16
17
18
19 20
21
22
23
24
25 26 27
28
29
30
<<< November 2009 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards